ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Peste trei milioane de cetățeni străini au vizitat R. Moldova în 2016

17:06 | 13.02.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 13 feb. /MOLDPRES/. Republica Moldova devine tot mai atractivă pentru cetățenii străini, consideră Agenția Turismului care face referință la date ale Biroului Național de Statistică (BNS). Potrivit BNS, în anul 2016 la intrarea în țară, numărul de traversări ale frontierei de stat de către cetățenii străini a fost de 3,4 milioane, în creștere cu 18,9 la sută față de anul precedent, informează MOLDPRES.

Fiecare al doilea cetățean străin care a traversat frontiera de stat a fost din România, după care urmează Ucraina (28,7 la sută din total) și la o mare diferență, ca pondere, sînt Federația Rusă (7,3%), Bulgaria (1,6%), Italia (1,0%), Germania (0,7%), Turcia și Israel (cîte 0,6%), Statele Unite ale Americii (0,5%), Belarus și Polonia (cîte 0,4%), Portugalia (0,3%).

Majoritatea cetățenilor străini, respectiv 84 la sută din total vizitatori, au preferat să călătorească cu mijloace de transport auto, 14,3 la sută cu transportul aerian și doar 1,7 la sută cu cel feroviar.

Statisticile oficiale mai arată că și numărul de traversări ale frontierei de stat de către cetățenii Republicii Moldova, la ieșirea din țară, a crescut, deși cu mult mai încet decît numărul străinilor care ne-au vizitat. Numărul traversărilor frontierei de către moldoveni s-a majorat cu 3,6 la sută față de anul precedent, pînă la 5,8 milioane. Experții explică numărul impresionant al traversărilor în comparație cu numărul populației prin faptul că multe persoane au plecat peste hotare de nenumărate ori, iar alții chiar de zeci de ori pe an, în virtutea meseriei pe care o profesează.

La plecările în străinătate cetățenii Republicii Moldova au optat în nouă cazuri din zece pentru mijloacele de transport auto.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

img17001175

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!