ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A fost lansat un concurs de eseuri dedicat creaţiei poetului Grigore Vieru

17:17 | 13.02.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 13 feb. /MOLDPRES/. Primăria municipiului Chişinău a lansat astăzi concursul de eseuri „Grigore Vieru – poetul care ne uneşte”, informează MOLDPRES.

În cadrul unei conferinţe de presă, şefa Direcţiei cultură a municipiului Chişinău, Lucia Culev, a menţionat că acest concurs este organizat împreună cu Universitatea de Stat din Moldova şi Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”  din Chişinău.

Potrivit sursei citate, mîine, de ziua de naştere a poetului, la ora 13.00, în aula „Grigore Vieru” a Universităţii Pedagogice de Stat „Ion Creangă” va avea loc proba de concurs cu tema anunţată, iar concursul propriu-zis (cu patru teme încă neanunţate) se va desfăşura sîmbătă, 18 februarie, începînd cu ora 11.00, la Facultatea de Filologie a Universităţii de Stat din Moldova. La concurs pot participa două categorii de vîrstă: copii (elevi din clasele primare şi gimnaziale) şi maturi (liceeni, studenţi, precum şi doritori de orice vîrstă).

Lucrările vor fi evaluate de către un juriu, din care fac parte profesori, scriitorii Spiridon Vangheli şi Vladimir Beşleagă, compozitorul Anatol Chiriac, interpretul Ştefan Petrache, criticul de teatru Larisa Turea ş.a. Învingătorii vor fi menţionaţi cu premii băneşti şi vor primi în dar cărţi oferite de edituri din R. Moldova.

Decanul Facultăţii de Filologie a Universităţii de Stat din Moldova, Adriana Cazacu, a afirmat că scopul concursului este valorificarea şi promovarea operei lui Grigore Vieru. În context, decanul Facultăţii de Litere de la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Gabriela Topor, a precizat că în cadrul instituţiei au fost scrise mai multe teze de licenţă şi masterat despre creaţia regretatului poet.

La rîndul său, criticul literar Alexandru Burlacu a subliniat că după trecerea în eternitate a poetului au fost scrise peste 20 de monografii şi zeci de teze de doctorat despre creaţia sa.

Grigore Vieru s-a născut pe 14 februarie 1935 în satul Pererîta, raionul Briceni. A editat numeroase cărţi de versuri pentru copii şi maturi. În 1996 a fost decorat cu „Ordinul Republicii”. În 1990 a fost ales Membru de Onoare al Academiei Române, iar în 1993 -  membru corespondent al acesteia. S-a stins din viaţă la 18 ianuarie 2009 în urma unui accident rutier.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img17001177

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!