ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Statisticile confirmă prognozele BNM, rata inflației înregistrează o tendință de creștere

12:26 | 14.02.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 14 feb. /MOLDPRES/. Rata anuală a inflației a fost în ianuarie de 3 la sută, față de aceeași lună a anului precedent, după o creștere a prețurilor de consum cu 1,2 la sută în prima lună a anului. Statisticile oficiale confirmă ultimele prognoze ale Băncii Naționale a Moldovei (BNM) care anticipa ”o traiectorie ascendentă a inflației pînă în trimestrul III 2017, după care se va diminua și se va plasa în proximitatea țintei inflației”, informează MOLDPRES.

”Rata anuală a inflației, pe întreg orizontul de prognoză, se va plasa în intervalul de variație al țintei inflației. Valoarea minimă de 3.5 la sută va fi înregistrată în trimestrul întîi 2017, iar valoarea maximă de 6.0 la sută în trimestrul III 2017”, declara guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea, în cadrul prezentării Raportului asupra inflației la începutul lunii februarie.

Inflația revine pe creștere, după ce în luna decembrie a atins minimul din ultimii doi ani, de 2,4 la sută. Indicele prețurilor de consum la produsele alimentare a fost de 3,8 la sută în ianuarie 2017 față de perioada similară a anului precedent, la mărfurile nealimentare – 3,9 la sută şi servicii prestate populaţiei – 0,3 la sută. Legumele proaspete s-au scumpit cu 14,2 la sută, cartofii – cu 9,8%, fructele proaspete – cu 7,2 la sută. Pentru serviciile prestate populaţiei în luna ianuarie a fost înregistrată majorarea tarifelor medii lunare la asigurarea obligatorie a transportului – cu 13,1 la sută, serviciile pentru întreţinerea copiilor la creşe şi grădiniţe – cu 4,1 la sută, serviciile transportului aerian de pasageri – cu 2,3 la sută.

Recent BNM a revizuit în creștere prognoza privind rata anuală a inflației la 5,2 la sută pentru anul 2017, față de 4,6 cît anticipa anterior, și respectiv 4,9 la sută în 2018. Este pentru prima oară în ultimele douăsprezece luni cînd banca centrală a ridicat previziunile, după ce în anul trecut a redus prognoza ratei inflației de patru ori consecutiv, de la 10.1 la 4,6 la sută.

(Reporter V. Bercu, editor M. Jantovan)

img17001194

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!