ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziţie de armament medieval a fost deschisă la Bălţi

14:03 | 14.02.2017 Categorie: Regiuni

Chişinău, 14 feb. /MOLDPRES/. La Muzeul de Istorie şi Etnografie din Bălţi a fost inaugurată o inedită expoziţie de arme vechi ce datează din perioada Evului Mediu. Aceasta va fi deschisă pînă la finele lunii februarie şi va prezenta vizitatorilor şi un ciclu de lecţii interactive cu privire la istoria epocii medievale, transmite MOLDPRES.

Expoziţia de la Bălţi prezintă exemplare rare de scuturi, arbalete, săgeţi, arcuri, obuze, topoare, paloşe, echipamente ale oştenilor din Evul Mediu ş.a. Printre exponatele deosebit de remarcabile figurează o sabie unică din perioada Domnitorului Ştefan cel Mare.

Potrivit Marianei Mihalevschi, colaborator ştiinţific al muzeului de la Bălţi, expoziţia se bucură de succes, trezind un mare interes mai ales copiilor. „Este interesant pentru că vizitatorii nu numai că pot privi modelele expuse, dar le pot ţine în mîini şi să asculte informaţii despre istoria şi întrebuinţarea lor”, a afirmat Mariana Mihalevschi, citată de esp. md.

Lansarea expoziţiei a fost susţinută de Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie. Prezent la evenimentul de la Bălţi, restauratorul muzeului din capitală, Victor Filatov,  a povestit despre cămăşile cu zale expuse  pe care le-a creat chiar el.

„Pentru că erau foarte costisitoare, asemenea costumaţii pentru război îşi puteau permite doar oştenii înstăriţi, cu situaţie socială înaltă”, a menţionat Filatov. Potrivit   restauratorului, pentru restabilirea unei cămăşi, care este formată din circa 15 mii de inele, a avut nevoie de aproape jumătate de an.

Organizatorii expoziţiei au relevat că se întîmplă mai rar ca o activitate muzeistică să se bucure de atîta popularitate.

(Reporter L. Grubîi, editor M. Jantovan)

img17001200

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!