ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A fost stabilită ordinea de evoluare a participanţilor la Preselecţia Naţională pentru Eurovision 2017

14:29 | 15.02.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 15 feb. /MOLDPRES/. Instituţia Publică Naţională a Audiovizualului Compania (IPNA) “Teleradio Moldova” a desfăşurat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, tragerile la sorţi privind ordinea de evoluare a participanţilor în cadrul Preselecţiei Naţionale pentru Eurovision 2017, informează MOLDPRES.

La eveniment au participat 14 concurenţi, selectaţi din cei 39 de candidaţi în urma audiţiilor live care au avut loc pe 21 ianuarie.

Solicitat de MOLDPRES, producătorul general al postului Moldova 1, Leonid Melnic, a menţionat că în urma tragerilor la sorţi s-a stabilit că Vozniuc feat. Vio Grecu vor fi cei care vor deschide semifinala preselecţiei, care va avea loc pe 24 februarie. Cu numărul 2 va evolua Emilia Russu, iar cu numărul 3 – Sandy C. Ceilalţi concurenţi vor evolua în ordinea următoare: Valeria Paşa (4), Valentina Nejil şi Sergiu Pungă (5), Ethno Republic&Surorile Osoianu (6), MARKS& ŞTEFANEŢ (7), Aurel Chirtoacă (8), Big Flash Sound (9), SunStroke Project (10), Diana Brescan (11), Nadia Moşneagu (12), Samir Loghin (13) şi The ONE (14).

Întrebat de agenţie, concurentul cu nr. 13 Samir Loghin a afirmat că nu se teme de această cifră, considerată ghinionistă. „Sînt fericit că voi evolua cu acest număr, mai cu seamă că în anul curent este cea de-a XIII-a ediţie a selecţiei naţionale Eurovision”, a subliniat cîntăreţul.

Potrivit producătorului general al postului Moldova1, semifinala concursului va avea loc pe 24 februarie, iar finala – pe 25 februarie. Pentru asigurarea participării publicului la selectarea reprezentantului R. Moldova la ESC 2017, TRM va implementa o procedură de selectare bazată pe televot. Televotul va fi asigurat de cei mai importanţi operatori de telefonie fixă şi mobilă din RM.

Fiecărei melodii din concurs îi va fi alocat un număr de votare personificat, care va fi afişat pe parcursul interpretării (durata de afişare va fi egală pentru fiecare competitor). După anunţarea rezultatelor juriului, cele zece piese rămase în concurs vor fi supuse televotului. Telespectatorii vor putea vota de pe acelaşi număr de telefon pentru una sau mai multe melodii, însă numai primul SMS se consideră valabil. Toate mesajele vor fi taxate. Preţul unui SMS - 10 lei. 

Cea de-a 62-a ediţie a Concursului Internaţional Eurovision Song Contest se va desfăşura la Kiev, Ucraina, pe 9, 11 și 13 mai 2017, după ce ţara vecină a cîştigat ediţia trecută a concursului cu piesa „1944”, interpretată de Jamala. Ea a obţinut un total de 534 de puncte. 

Eurovision este o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. Prima ediţie a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia. Republica Moldova participă la această competiţie din 2005. În acel an, ţara noastră a înregistrat cel mai bun rezultat - formaţia "Zdob şi Zdub" s-a plasat pe locul şase. În anul trecut, reprezentanta țării noastre, Lidia Isac, cu piesa „Falling stars” nu a reușit să se califice în marea finală.

La ediţia din acest an a concursului vor participa 43 de ţări.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img17001230

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!