ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernul a avizat negativ inițiativa șefului statului privind transformarea în datorie publică a ”miliardului furat”

15:33 | 15.02.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 15 feb. /MOLDPRES/. Cabinetul de miniștri nu a susținut inițiativa legislativă a președintelui Igor Dodon de abrogare a legii privind transformarea în datorie publică a garanțiilor oferite de către stat Băncii Naționale a Moldovei (BNM) pentru creditul de urgență acordat celor trei bănci devalizate. Legea respectivă și-a produse efectele juridice, care nu pot fi anulate, iar obligațiunile de stat emise de Ministerul Finanțelor, au fost transmise către BNM, s-a menționat în ședința de astăzi a Guvernului, informează MOLDPRES.

Documentul precizează că, în condițiile în care nu a fost posibilă redresarea situației financiare la Banca de Economii, Unibank și Banca Socială, BNM a retras licențele și a inițiat procesul de lichidare a acestora. Prin urmare, Ministerul Finanțelor a emis și transmis BNM obligațiuni de stat în sumă de 13 miliarde 341 milioane de lei, ceea ce reprezintă suma creditelor neachitate la timp de cele trei bănci.

”Neîndeplinirea obligațiilor la garanțiile respective, oricare ar fi fost motivele, ar fi însemnat defaultul tehnic al statului și asumarea unui șir de consecințe grave, precum suspendarea finanțării externe din partea partenerilor de dezvoltare, donatorilor și instituțiilor financiare internaționale, scăderea ratingului de țară”, a declarat în ședința Guvernului Octavian Armașu, ministrul Finanțelor.

Ministrul a adăugat că la înaintarea propunerii legislative a șefului statului nu s-a ținut cont de faptul că ”abrogarea unei legi nu înlătură efectele juridice produse deja sub imperiul legii abrogate. În acest context, obligațiunile de stat au fost deja emise și transmise Băncii Naționale a Moldovei de către Ministerul Finanțelor”. Emisiunea obligațiunilor de stat ”a fost și una din acțiunile prealabile în cadrul programului cu Fondul Monetar Internațional”, se menționează în avizul la proiect.

FMI a avut o reacție categorică față de această inițiativă, lansată la sfîrșitul anului trecut, și a declarat că ar putea reevalua acordul cu Republica Moldova dacă va fi anulată decizia privind transformarea creditelor de urgență oferită de BNM celor trei bănci devalizate în datorie publică. ”În cazul în care unele angajamente, ce sînt legate de asigurarea obiectivelor în cadrul programului, vor fi anulate, noi vom trebui să reevaluăm dacă mai pot fi realizate obiectivele majore ale programului”, se arăta într-o declarație a FMI.

Președintele Igor Dodon a declarat în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă că nu renunță la inițiativa sa de anulare a legii „miliardului” care se află în Parlament, în pofida faptului că nu este agreată nici de guvern, nici de partenerii externi ai Republicii Moldova, în primul rînd de Fondul Monetar Internațional.

„Nu renunț la anularea legii care pune „datoria miliardului” pe umerii cetățenilor. Inițiativa mea se află în Parlament și aș vrea un vot în plen, nominal. Dacă nu, socialiștii vor lansa un grup de inițiativă pentru un referendum național”, a spus Dodon.

”Curtea Constituțională a examinat cîteva sesizări referitor la această lege. Prima a fost depusă chiar de către reprezentanții Partidului Socialiștilor și a fost respinsă, după care a fost depusă o sesizare a avocatului poporului. Această lege este perfect constituțională și este un act juridic consumat”, a declarat anterior prim-ministrul Pavel Filip. Potrivit premierului, dacă nu ar fi fost adoptată legea, Republica Moldova nu ar fi obținut în anul trecut 60 milioane de euro de la București, 35 milioane de dolari de la FMI, 45,3 milioane de euro de la UE pentru programele evaluate deja și 45 milioane de dolari de la Banca Mondială.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)

img17001236

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!