ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Vicepremierul Octavian Calmîc şi experţii FMI au discutat despre evoluţiile macroeconomice ale economiei naţionale

15:22 | 16.02.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 16 feb. /MOLDPRES/. Viceprim-ministrul Octavian Calmîc, ministru al Economiei a avut astăzi o întrevedere cu echipa de experți ai Fondului Monetar Internațional (FMI), aflată într-o vizită de lucru în ţara noastră, în perioada 16 – 28 februarie. Interlocutorii au discutat evoluțiile macroeconomice ale economiei naționale din ultima perioadă, reformele din sectorul energetic, reglementarea întreprinderilor de stat, precum și programele de privatizare implementate de autoritățile Republicii Moldova, informează MOLDPRES. 

Serviciul de presă al ME a precizat că în cadrul dialogului,  Octavian Calmîc a făcut o trecere în revistă a evoluțiilor de ultimă oră din economie și progresului atins de autorități în implementarea programului cu FMI. De asemenea, vicepremierul a prezentat rezultatele economice din anul 2016 și prognozele macroeconomice pentru  2017, elaborate de Ministerul Economiei, acțiunile întreprinse de autorități în direcția modernizării sectorului energetic, inclusiv a cadrului legal, transparentizării procedurilor de procurare a surselor energetice, precum și în partea ce ține de  sporirea independenței Agenției Naționale de Reglementare în Energetică (ANRE), conform cerințelor internaţionale.  

Părțile au făcut un schimb de opinii privind realizarea obiectivelor asumate de Republica Moldova în procesul de implementare a programului semnat cu FMI şi au convenit asupra unei analize mai profunde în cadrul ședințelor sectoriale, care urmează a fi organizate pe parcursul misiunii de evaluare. 

Echipa de experți ai Fondului Monetar Internațional a fost condusă de Ben Kelmanson, care începînd cu luna ianuarie curent, a preluat funcția de șef al misiunii FMI  de la Ivanna Vladkova-Hollar, care a acceptat un post nou în cadrul Oficiului Directorului General al FMI. 

Programul pe trei ani al autorităților moldovenești, susținut de FMI, a fost aprobat la 7 noiembrie 2016. El este finanțat printr-un credit în valoare totală de 129,4 milioane de drepturi speciale de tragere (DST) (sumă echivalentă cu circa 176 milioane de dolari SUA și cu 75 la sută din cota deținută de Republica Moldova la FMI), din care 26 milioane de DST (circa 35 milioane de dolari SUA) au fost deja debursate. 

(Reporter A. Mardare, editor M. Jantovan)

img17001286

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!