ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

CCM: Elevii claselor a V-IX-a trebuie să primească manualele şcolare în mod gratuit

15:57 | 16.02.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 16 feb. /MOLDPRES/. Elevii claselor a V-IX-a trebuie să primească manualele şcolare în mod gratuit, potrivit unei hotărîri pronunţate astăzi de Curtea Constituţională (CCM), informează MOLDPRES.

În prezent, conform Codul Educației, elevii claselor primare primesc manuale gratuit, iar cei din clasele V-IX-a achită pentru chiria acestora.

Potrivit deciziei CCM, manualele reprezintă un element indispensabil procesului de instruire, care trebuie să fie gratuită la etapa învăţămîntului primar şi gimnazial. „Orice prevedere legală care ar permite stabilirea unor plăţi obligatorii pentru elevii din acest ciclu de învăţămînt este contrar Constituţiei, care garantează gratuitatea învăţămîntului general obligatoriu”, se menţionează în hotărîrea Curţii.

Astfel, plata obligatorie pentru manuale elevilor claselor a V-IX este neconstituţională. Totodată, CCM va remite o adresă Parlamentului în vederea înlăturării deficienţelor identificate în Codul Educaţiei.  

Hotărîrea este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al R. Moldova.

(Reporter A. Plitoc, editor M. Jantovan)

img17001287

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!