ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Premierul Pavel Filip: Procesul de implementare a Programului cu FMI va fi tratat cu cea mai mare atenţie şi responsabilitate

16:50 | 16.02.2017 Categorie: Oficial

Chişinău, 16 feb. /MOLDPRES/. Prim-ministrul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu echipa de experţi a Fondului Monetar Internaţional (FMI), care se află într-o misiune de evaluare în Republica Moldova, în perioada 14 - 28 februarie, informează MOLDPRES cu referire la  Direcţia comunicare şi protocol a Guvernului.

În debutul întrevederii, Premierului i-a fost prezentat noul şef al misiunii FMI, Ben Kelmanson, care a succedat-o în acest post pe Ivanna Vladkova-Hollar, începînd cu luna ianuarie curent.

Premierul a ţinut să-i mulţumească ex-şefei misiunii FMI, Ivanna Vladkova-Hollar, pentru profesionalismul şi dedicaţia de care a dat dovadă în timpul negocierilor cu FMI în 2016 şi a exprimat gratitudine pentru conlucrarea și suportul acordat Guvernului în semnarea Memorandumului cu FMI.

În acelaşi timp, Pavel Filip s-a arătat încrezător că strînsa conlucrare dintre Guvern şi FMI se va menţine şi în următoarea perioadă, în care misiunea va fi condusă de Ben Kelmanson.

Şeful Executivului a menţionat că misiunea FMI va avea posibilitatea să facă o evaluare şi o analiză a ultimelor evoluții din economie și a modului în care Guvernul implementează Programul convenit cu FMI. „Procesul de implementare a Programului cu FMI va fi tratat cu cea mai mare atenţie şi responsabilitate şi va fi derulat în condiţii de maximă transparenţă şi eficienţă”, a subliniat Pavel Filip. 

În context, Prim-ministrul a vorbit despre importanţa Acordului cu FMI, care înseamnă nu doar finanţare, dar şi respectarea unor condiţii, care ajută Guvernul să implementeze reformele.

Pavel Filip a spus că dacă în 2016 Executivul a fost în situaţia să gestioneze o criză, atunci anii 2017-2018 urmează să devină ani ai  dezvoltării şi construcției. În acest scop, a fost elaborată o agendă de reforme, pusă în discuţie la şedinţa comună Guvern - Parlament, astfel, ca cele două instituţii să-şi coordoneze cît mai bine acţiunile pentru implementarea cu succes a reformelor.

Premierul a exprimat determinarea fermă şi deschiderea Guvernului de a consolida dialogul cu echipa de experţi a FMI, asigurînd un caracter dinamic al cooperării dintre FMI şi Republica Moldova.

La rîndul său, Ivanna Vladkova-Hollar a apreciat deschiderea şi profesionalismul echipei guvernamentale, menționînd că ambele părţi au depus un efort enorm pentru aprobarea Programului cu FMI şi acum urmează să fie asigurată buna funcţionare a acestuia.

În context, Ben Kelmanson a informat că pe parcursul următoarelor două săptămîni va face o evaluare a situaţiei macroeconomice din Republica Moldova şi o revizuire pe dimensiunea de politici.

Amintim că pe 7 noiembrie 2016, Guvernul și FMI au semnat un Acord de colaborare, prin care Republica Moldova a primit o linie de credit de aproximativ 176 de milioane de dolari, dintre care 35 milioane de dolari au fost deja alocate.