ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Elveţia va susţine dezvoltarea economiei sustenabile în Republica Moldova

18:27 | 16.02.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 16 feb. /MOLDPRES/.  Deoarece în anul curent urmează a fi elaborată noua Strategie de cooperare moldo-elvețiană pentru perioada 2018 – 2021, considerăm oportună propunerea de a include dezvoltarea economiei sustenabile ca domeniu prioritar pentru asistența ce urmează a fi acordată Republicii Moldova de către Biroul de Cooperare al Elveției (BCE). O declarație în acest sens a fost făcută astăzi de directorul de cooperare BCE, Simone Giger, în cadrul întrevederii cu viceprim-ministrul Octavian Calmîc, ministru al Economiei, informează MOLDPRES. 

Serviciul de presă al ME a precizat că în contextul dezvoltării relațiilor bilaterale, Simone Giger a propus ca asistența elvețiană să fie axată pe crearea locurilor noi de muncă, prin introducerea unor stimulente agenților economici, susținerea întreprinderilor mici și mijlocii din Moldova pentru a intra pe piețe noi de desfacere, dezvoltarea infrastructurii antreprenoriale în toate regiunile țării, instituirea unui nou mecanism național de promovare a incluziunii sociale și reducere a sărăciei etc. 

De asemenea, oficialul elvețian a  specificat că în scopul preluării celor mai bune practici UE, BCE este dispus să ofere asistență privind consolidarea capacităților instituționale ale Agenției pentru Protecția Consumatorilor, precum și ale Centrului Național de Acreditare MOLDAC, inclusiv prin dezvoltarea și implementarea Sistemului Informațional integrat pentru procesul de acreditare. ”Domeniile de intervenție vor fi discutate în cadrul unui atelier intern de planificare, care va fi organizat la finele lunii martie curent, precum și cu partenerii de dezvoltare, pentru a utiliza la maxim prevederile noii Strategii”, a precizat șeful BCE. 

Simone Giger l-a informat pe ministrul Economiei că pentru implementarea proiectelor aflate în proces de derulare și gestionate de BCE, în 2016 au fost debursate peste 12 milioane de euro. 

Vicepremierul Octavian Calmîc a apreciat eforturile Biroului de Cooperare al Elveției în realizarea diferitelor proiecte de dezvoltare în Republica Moldova şi a accentuat că acestea contribuie la atingerea obiectivelor strategice ale autorităților naționale în procesul de reformare și modernizare a țării. În context, ministrul Economiei a susținut inițiativele BCE privind stabilirea priorității pentru asistența oferită de Elveția, în special, privind dezvoltarea infrastructurii în sectorul rural, dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii etc. 

Biroul de Cooperare al Elveției în Republica Moldova a fost deschis în anul 2000, avînd statut de misiune diplomatică și reprezentanță a Ambasadei Confederației Elvețiene cu sediul la Kiev.  

(Reporter A. Mardare, editor M. Jantovan)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!