ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Scriitorul-academician Andrei Lupan a fost comemorat la 105 ani de la naştere

18:40 | 16.02.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 16 feb. /MOLDPRES/. Institutul de Filologie al Academiei de Ştiințe a Moldovei (AȘM) a desfăşurat astăzi conferinţa ştiinţifică consacrată împlinirii a 105 ani de la naşterea scriitorului Andrei Lupan, publicist, traducător, membru titular al Academiei de Ştiinţe a RSSM, laureat al Premiului de Stat, informează MOLDPRES.

Evenimentul a avut loc la Biblioteca Ştiinţifică Centrală „Andrei Lupan” a AŞM. La manifestare au fost prezenţi oameni de ştiinţă şi cultură, scriitori şi ziarişti.

Solicitat de MOLDPRES, directorul Institutului de Filologie al AŞM, Vasile Bahnaru, iniţiatorul acestei manifestări, a menţionat că, deşi a plătit tribut ideologiei comuniste, Andrei Lupan a fost un apărător al valorilor naţionale, optînd pentru limba română şi alfabetul latin, pentru identitatea noastră naţională.

„Andrei Lupan a susţinut foarte mulţi tineri scriitori de atunci, printre care Ion Bolduma, Lidia Istrati, Leonida Lari ş.a. A luptat pentru readucerea clasicilor în manualele şcolare şi instalarea busturilor lor pe Aleea Clasicilor Literaturii Române”, a subliniat Vasile Bahnaru.

Potrivit directorului adjunct al Institutului de Filologie, Nina Corcinschi, creaţia lui Andrei Lupan trebuie analizată şi apreciată, raportînd-o la timpul în care a fost scrisă. Iar criticul literar Ion Ciocanu a subliniat că Andrei Lupan a avut un orizont  de cultură care depăşea timpurile de atunci.  

Andrei Lupan s-a născut la 15 februarie 1912 în satul Mihuleni, judeţul Orhei, în prezent raionul Şoldăneşti. A absolvit Şcoala Agricolă din Cucuruzeni (1929), Şcoala de Viticultură din Chişinău (1934) şi Institutul Agricol „M. V Frunze” din Chişinău (1941).  În 1932 a debutat  cu poezia „Biografie” în periodicul bucureştean „Adevărul literar şi artistic”. După război editează mai multe cărţi de versuri, piesa „Lumina” (1948), volumul de publicistică „Cărţile şi răbojul anilor” (1969), „Scrieri” în trei volume (1973). A tradus din Shakespeare, Puşkin, Lermontov, Nekrasov, Şevcenko, Gorki ş.a.  În 1967 a fost distins cu Premiul de Stat al RSSM. A fost preşedinte al Comitetului de Conducere al Uniunii Scriitorilor din RSSM, preşedinte al Sovietului Suprem al RSSM. S-a stins din viaţă la 27 august 1992 la Chişinău.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img17001295

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!