ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Şeful statului, preşedintele Parlamentului şi Prim-ministru au stabilit priorităţile de activitate

14:52 | 21.02.2017 Categorie: Politică

Chişinău, 21 feb. /MOLDPRES/. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, s-a întîlnit astăzi cu președintele Parlamentului, Adrian Candu, și prim-ministrul, Pavel Filip. Cei trei au calificat întrevederea drept una constructivă şi absolut necesară, chiar dacă anumite divergenţe nu au fost depăşite, informează MOLDPRES.

În cadrul unui briefing de presă, oficialii au declarat că la întîlnire au fost discutate cele mai importante subiecte de actualitate. „Chiar dacă avem opinii diferite privind anumite chestiuni, instituţiile statului trebuie să colaboreze. Am spus că există rezerve privind rezultatele implementării Acordului de Asociere cu UE. La fel, am anunţat că pe 3-4 aprilie curent intenţionez să semnez la Chişinău Acordul de colaborare cu Uniunea Euroasiatică. Totodată, în următoarele zile va fi înaintată o iniţiativă de modificare a Constituţiei, pentru ca şeful statului să deţină împuternicirea de a dizolva Parlamentul, în alte cazuri decît cele prevăzute în prezent. Am reiterat că pledez pentru alegeri parlamentare anticipate. La fel, am discutat că voi cere ca cetăţenii să nu achite „miliardul furat”, iar la Chişinău să nu fie deschis un oficiu NATO, deoarece R. Moldova este o ţară neutră”, a specificat Igor Dodon.

Totodată, Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a afirmat că astfel de întrevederi sînt benefice, indiferent de opiniile expuse. „Am prezentat mai multe argumente că modelul de integrare a R. Moldova în UE presupune o dezvoltare a ţării, cu instituţii puternice, cu o justiţie eficientă şi sistem de sănătate bine definit. Am stabilit că memorandumul pe care-l intenţionează să-l semneze domnul Dodon urmează să fie examinat, totuşi înţelegem că acesta nu are efecte juridice. Dacă vorbim despre referendumul pentru modificarea Constituţiei, atunci acesta ar fi inutil, deoarece cadrul juridic existent prezintă toate instrumentele ca instituţiile statului să funcţioneze eficient. De asemenea, am precizat că alegerile parlamentare anticipate sînt inoportune, pentru că ar conduce spre o instabilitate politică şi mai multe probleme economice”, a spus speakerul.

La rîndul său, premierul Pavel Filip a remarcat că opiniile diferite nu trebuie să blocheze activitatea celor mai importante instituții ale statului. „Trebuie să conştientizăm că dacă nu ne mişcăm înainte, atunci putem ajunge în situaţii dificile. Discuţii aparte am avut astăzi şi despre reforma pensiilor. Aceasta prevede nu doar o indexare, ci şi o valorizare a pensiilor. Vă asigur că această valorizare va fi simţită de fiecare pensionar. Cu privire la subiectul ce vizează trecerea la datorie publică a creditului de urgenţă, vom face tot posibilul să găsim pe cei care se fac vinovaţi de acest lucru, vom elabora un cadru legal pentru a împiedica pe viitor asemenea cazuri şi vom depune eforturi pentru a rambursa banii. Am vorbit şi despre agenda de reforme prioritare a Guvernului. Cunosc atitudinea politică a preşedintelui faţă de guvernare. Noi sîntem cei care reprezentăm astăzi instituţiile statului şi nu trebuie să le reprezentăm prin prisma partidelor din care venim. Dacă vrem să schimbăm viaţa cetăţenilor, trebuie să facem reforme”, a declarat Pavel Filip.

Tot astăzi, oficialii au stabilit crearea unei platforme de discuţii pentru a identifica următoarele acţiuni comune în soluţionarea conflictului transnistrean.

Şeful statului, preşedintele Parlamentului şi premierul au avut azi prima întrevedere oficială în format trilateral.

(Reporter A. Plitoc, editor A. Răileanu)

img17001414

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!