ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

APP respinge acuzaţiile Primăriei municipiului Chişinău privind exproprierea ilicită a peste 500 de terenuri

15:09 | 21.02.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 21 feb. /MOLDPRES/. Agenţia Proprietăţii Publice /APP/ consideră nefondate acuzaţiile Primăriei municipiului Chişinău la adresa APP, precum că a iniţiat exproprierea ilicită a peste 500 de terenuri din fondul funciar municipal. Despre acest lucru a declarat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, Tudor Copaci, director al APP, informează MOLDPRES.

Copaci a subliniat că Primăria municipiului Chişinău şi Consiliul municipal, în comun cu Direcţia Generală Arhitectură, Urbanism şi Relaţii Funciare, prin acţiuni ilicite şi frauduloase au dispus trecerea în proprietatea capitalei, fără acordul Guvernului, a terenurilor proprietate de stat.

Directorul APP a precizat că în anul 2013, “Parlamentul Republicii Moldova a delegat atribuţiile de administrare a terenurilor proprietate publică a statului, aferente bunurilor imobile proprietate privată, inclusiv darea loc în locaţiune/arendă – Agenţiei Proprietăţii Publice. În acest sens, întru realizarea prevederilor legale, în anul 2014, în urma solicitării APP, Întreprinderea de Stat “Cadastru” a remis lista terenurilor proprietate publică a statului R. Moldova, aferente bunurilor imobile proprietate privată din mun. Chişinău”.

În altă ordine de idei, conform prevederilor Hotărîrii Guvernului nr.1428 din 16 decembrie 2008, pentru aprobarea Regulamentului cu privire la vînzarea-cumpărarea şi locaţiunea/arenda  terenurilor aferente, proprietarii bunurilor imobile au avut obligaţia, pînă la 1 iulie 2016, să legifereze posesia/folosinţa terenurilor proprietate publică a statului prin încheierea contractelor de locaţiune/arendă sau de vînzare-cumpărare.

Astfel, în conformitate cu prevederile relevate, APP, în calitate de autoritate care administrează terenurile aferente bunurilor imobile proprietate privată, a înaintat scrisori deţinătorilor de construcţii proprietate privată, amplasate pe terenurile proprietate a statului şi a avertizat asupra necesităţii respectării prevederilor legale. Reieşind din răspunsurile recepţionate pînă la această etapă, APP a atestat multiple cazuri cînd terenurile proprietate a statului au fost reînregistrate ca proprietate a mun. Chişinău sau vîndute de către autoritatea publică locală fără acordul Guvernului, a specificat Tudor Copaci.

„Prin urmare, în contextul normelor relevate, lipseşte temeiul legal în baza căruia terenurile, proprietate publică a statului, au fost preluate unilateral în proprietate, transmise în locaţiune sau vîndute de către municipalitate. În cazul de faţă, nu există nici o hotărîre de Guvern privind transferul dreptului de proprietate al statului către mun. Chişinău. Acest fapt a determinat APP să conteste acţiunile Oficiului Cadastral Teritorial Chişinău de radiere, fără acordul titularului de drept, a dreptului de proprietate al Statului – Republica Moldova, asupra terenurilor nominalizate”, a precizat directorul APP.

(Reporter A. Mardare, editor A. Răileanu)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!