ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Marea Britanie va suporta o „factură foarte piperată” pentru Brexit, afirmă președintele Comisiei Europene

15:59 | 21.02.2017 Categorie: Externe

Bruxelles, 21 feb. /MOLDPRES/. Marea Britanie va avea nevoie de mai mulți ani pentru a negocia un viitor acord comercial cu Uniunea Europeană după ce va părăsi blocul comunitar și va primi la plecare o „factură foarte piperată” de la Bruxelles, a estimat marți președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, informează Reuters, citată de AGERPRES și MOLDPRES.

Într-un discurs în fața parlamentului belgian, Juncker a spus că este de așteptat ca negocierile privind ieșirea Marii Britanii din UE (Brexit) să fie lansate luna viitoare și să dureze doi ani.

''Pentru a agrea viitoarea arhitectură a relațiilor dintre Regatul Unit și Uniunea Europeană, vom avea nevoie de ani'', a declarat șeful executivului UE.

''Britanicii trebuie să știe asta, ei știu asta deja, (Brexit-ul) nu va fi la preț redus sau cu costuri zero. Ei trebuie să respecte angajamentele în a căror încheiere au fost implicați. Așadar factura va fi, ca să fiu puțin dur, foarte piperată'', a explicat Jean-Claude Juncker, cu referire la costurile ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Premierul britanic Theresa May s-a angajat să lanseze „divorțul” de UE pînă la finalul lunii martie 2017 și să respecte acest calendar, în urma referendumului din 23 iunie 2016 prin care s-a decis Brexit-ul.

La începutul acestei luni, cotidianul britanic The Times a relatat că șefa guvernului britanic va declanșa Brexit-ul la 9 martie.

(Editor A. Răileanu)

img17001425

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!