ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova şi Canada au marcat 25 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice

17:41 | 21.02.2017 Categorie: Oficial

Chişinău, 21 feb. /MOLDPRES/. Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova salută aniversarea a 25-a de la stabilirea relaţiilor diplomatice între Republica Moldova şi Canada, exprimînd încrederea, că bunele relaţii de prietenie şi colaborare între ambele ţări vor cunoaşte şi în continuare o ascensiune în diverse domenii de interes reciproc, a relatat pentru MOLDPRES Serviciul de informare și comunicare cu mass-media al MAEIE.

Cu ocazia aniversării diplomatice, la 20 februarie 2017, a fost realizat un schimb de mesaje de felicitare între Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova şi Ministerul Afacerilor Externe al Canadei.

Astfel, şeful diplomaţiei moldoveneşti a remarcat că „într-un sfert de secol, datorită stabilirii relaţiilor diplomatice între Republica Moldova şi Canada, au fost valorificate multiple oportunităţi de colaborare bilaterală în beneficiul ambelor ţări, iar deschiderea în decembrie 2013 a Ambasadei Republicii Moldova în Canada a impulsionat semnificativ contactele bilaterale la diverse niveluri şi a permis triplarea volumului de exporturi a produselor moldoveneşti pe piaţa de desfacere din Canada”. Totodată, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Galbur, a evidenţiat faptul că „Canada a fost şi rămîne a fi o voce puternică în susţinerea agendei reformelor interne din Republica Moldova, suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale ţării, dar şi a eforturilor de integrare europeană”.

În acelaşi timp, potrivit Ministerului Afacerilor Externe din Ottawa, „Canada apreciază înalt relaţiile de colaborare cu Republica Moldova” şi „pledează pentru avansarea dialogului bilateral, în vederea valorificării noilor oportunităţi de colaborare, apărute datorită temeliei trainice de prietenie şi cooperare, formate în decurs de 25 de ani, precum şi urmarea deschiderii în 2013 a Ambasadei Republicii Moldova în Canada”.

Republica Moldova a stabilit relaţii diplomatice cu Canada la 20 februarie 1992.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!