ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Chişinău a fost sărbătorită Ziua Internaţională a Limbii Materne

18:21 | 21.02.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 21 feb. /MOLDPRES/. Cu prilejul Zilei Internaţionale a Limbii Materne, sărbătorită anual la 21 februarie, Biroul Relaţii Interetnice (BRI) a organizat astăzi o expoziţie de fotografii despre activitatea instituţiei pe parcursul anului 2016 şi o masă rotundă cu genericul „Limba care ne uneşte”, informează MOLDPRES.

La eveniment au participat consilierul prim-ministrului, Mihai Godea, Ambasadorul Ungariei în R. Moldova, Mátyás Szilágyi, lideri ai organizaţiilor etnoculturale şi reprezentanţi ai societăţii civile. 

În discursul său, directorul general al BRI, Oleg Babenco, a menţionat că a devenit o tradiţie ca în fiecare an, de Ziua Internaţională a Limbii Materne, să fie organizate în cadrul instituţiei mai multe acţiuni culturale dedicate acestei sărbători. „Scopul acţiunii de astăzi are menirea de a contribui la protecția și revigorarea bogăţiei diversității culturale prin promovarea limbilor ca formă de comunicare, interacțiune și înțelegere între diferite popoare”, a precizat Oleg Babenco.

Consilierul prim-ministrului, Mihai Godea, i-a felicitat pe cei prezenţi în numele Guvernului cu ocazia acestei sărbători, sublinind  că „o limbă vie poate fi numai prin noi, purtătorii ei”. „Atîta timp cît există limba maternă, există şi poporul. Limba este esenţa unui popor”, a accentuat Mihai Godea. Oficialul a mai spus că Guvernul R. Moldova are în vizorul său problemele legate de dezvoltarea limbilor vorbite pe teritoriul ţării, fiecare dintre acestea fiind o bogăţie a culturii naţionale.

Ambasadorul Ungariei în R. Moldova, Mátyás Szilágyi, a afirmat că în lume există circa 7000 de limbi, dar, din păcate, în Europa, în fiecare lună, dispar cîte două limbi.

În cadrul evenimentului, Maria Strulea, şefa Secţiei cercetare şi analiză a Curţii Constituţionale, a prezentat  textul Constituţiei R. Moldova în mai multe limbi: rusa, ucraineană, bulgară, găgăuză, romani, precum şi cu alfabetul Braille, proiect realizat cu susţinerea Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova şi a Proiectului Uniunii Europene „Suport pentru Curtea Constituţională din Moldova”.

Ziua Internaţională a Limbii Materne a fost proclamată la 17 noiembrie 1999 în cadrul Conferinţei Generale UNESCO. Cu acest prilej, statele membre UNESCO s-au angajat să contribuie la protecţia şi revigorarea bogăţiei diversităţii culturale prin promovarea limbilor ca formă de comunicare, interacţiune şi înţelegere între diferite popoare.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img17001432

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!