ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Relațiile bilaterale dintre România și Republica Moldova sînt în ascensiune

09:25 | 22.02.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 22 feb. /MOLDPRES/. Relațiile bilaterale dintre România și Republica Moldova sînt în ascensiune, dar există încă multe posibilități de impulsionare a acestora pe toate dimensiunile. O declaraţie în acest sens a  fost făcută ieri, de ministrul Economiei al României, Alexandru Petrescu, în cadrul întrevederii cu viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei, aflat într-o vizită de lucru la București, informează MOLDPRES.

Serviciul de presă al Ministerului Economiei a precizat că Alexandru Petrescu a reconfirmat susținerea fermă a României pentru parcursul european al Republicii Moldova, apreciind, totodată, nivelul atins de relațiile bilaterale economice și demersurile concrete pentru derularea proiectelor comune, mai ales pe palierul economic. ”Este esențial să dăm substanță și să concretizăm cît mai mult proiectele pe care le avem pe agenda comună. Consider foarte importantă eficientizarea realizării proiectelor majore în domeniile gazelor naturale și energiei electrice. Pentru finalizarea interconectării rețelelor de transport energie, un obiectiv strategic pentru ambele state, am alocat resurse financiare importante şi am instituit toate mecanismele inter-instituționale necesare”, a precizat ministrul român al Economiei. 

La rîndul său, vicepremierul Octavian Calmîc, a mulțumit autorităților române pentru susținerea oferită Guvernului Republicii Moldova în implementarea obiectivelor de dezvoltare strategică pe toate dimensiunile, inclusiv în sectorul energetic. ”Guvernul Republicii Moldova are o agendă ambițioasă de reforme pe toate dimensiunile, care poate fi realizată într-o colaborare atît pe interior a tuturor instituțiilor de stat, cît și cu partenerii de dezvoltare. În context, România rămîne a fi unul din principalii parteneri ai Republicii Moldova și apreciem nivelul nostru de colaborare bilaterală, inclusiv ne așteptăm la un suport mai activ în implementarea reformelor anunțate de Guvernul de la Chișinău”, a precizat Octavian Calmîc. 

Cei doi oficiali au convenit ca următoarea ședință a Comisiei mixte de cooperare economică să fie organizată la București, în semestrul doi al anului curent. 

În scopul aprofundării dialogului bilateral, Octavian Calmîc l-a invitat pe omologul său român să întreprindă o vizită de lucru în Republica Moldova, în prima decadă a lunii martie curent. 

România este primul partener comercial al Republicii Moldova. La finele anului 2016 comerţul bilateral a înregistrat un volum de 1,38 miliarde USD, fiind în creștere cu 2,35%, pe fondul majorării exportului român cu 1,49% şi a importului cu 3,68%. 

(Reporter A. Mardare, editor L. Alcază)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!