ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Scriitorul Nicolae Dabija a luat Marele Premiu la un Festival Internațional de Poezie din Cuba

13:48 | 22.02.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 22 feb. /MOLDPRES/. Poetul și publicistul Nicolae Dabija, laureat al Premiului Naţional, membru de onoare al Academiei Române, membru corespondent al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, deţinător al Ordinului Republicii, a fost distins cu Marele Premiu la Festivalul Internaţional de Poezie din Havana, Cuba, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenţie, scriitorul Nicolae Dabija a menţionat că Festivalul Internațional de Poezie și Salonul Internațional de Carte, ediția a 26-a, au avut loc între 9 şi 19 februarie în oraşul Havana, Cuba, fiind cele mai însemnate manifestări culturale din America Latină. Anul acesta la cele două evenimente au participat peste o mie de poeți, scriitori, editori, jurnaliști, oameni de cultură din întreaga lume.

Unul dintre cele două mari premii ale Festivalului – Premiul „Dulce María Loynez” a fost acordat poetului Nicolae Dabija (Republica Moldova) pentru volumele „Fotógrafo de Relámpagos” ("Fotograful de fulgere"), tradus în spaniolă de Justo Jorge Padron, candidatul din acest an la Premiul Nobel pentru literatură, și „El poeta, el amor y otras soledades” („Poetul, dragostea și alte singurătăți”), transpus în spaniolă de Gaetano Longo. Nicolae Dabija a fost distins cu acest prestigios premiu, oferit de către Uniunea Scriitorilor și Artiștilor din Cuba și Guvernul Cubei, „pentru eleganța operei sale”.

Potrivit lui Nicolae Dabija, ”premiul obținut este o recunoaştere internaţională a tînărului nostru stat și a literaturii din R. Moldova”. „M-a bucurat foarte mult faptul că un parc din Havana poartă numele lui Mihai Eminescu. Pe bustul acestuia e scris în limba spaniolă: „Mihai Eminescu – poet naţional al României”, a precizat proaspătul laureat.

Nicolae Dabija s-a născut  la 15 iulie 1948 în satul Bişcotari, astăzi Codreni, raionul Cimişlia. În 1972, a absolvit  Facultatea de Filologie a Universităţii de Stat din Moldova. În 1975, a debutat cu volumul „Ochiul al treilea”, urmat de cărţile de versuri: „Apă neîncepută”, „Zugravul anonim”, „Aripă sub cămaşă”, „Lacrima care vede”, „Oul de piatră”, „Cerul lăuntric”, „Tăceri asurzitoare” ş.a. Romanul său „Temă pentru acasă” a fost tradus în mai multe limbi de circulaţie universală. Este laureat al unor prestigioase festivaluri internaţionale de poezie, precum şi al Premiului Academiei Române.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)