ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ciprioţii turci boicotează discuţiile privind statutul insulei

14:20 | 22.02.2017 Categorie: Externe

Ankara, 22 feb. /MOLDPRES/.Reprezentanţii ciprioţilor turci nu vor lua parte la convorbirile prevăzute pentru joi seară referitoare la statutul Ciprului, a anunţat miercuri postul de televiziune NTV şi alte media turce, după ce săptămîna trecută discuţiile dintre liderii celor două comunităţi din insulă au fost suspendate, transmite Reuters, citată de AGERPRES şi MOLDPRES.

Întrevederile dintre liderul ciprioţilor greci, Nikos Anastasiades, şi cel al ciprioţilor turci, Mustafa Akinci, au fost suspendate joi după ce parlamentul cipriot a votat pe 10 februarie un text ce prevede celebrarea în şcoli a referendumului din 1950 prin care ciprioţii greci au votat cu o majoritate covîrşitoare în favoarea unirii cu Grecia.

Votul din legislativul de la Nicosia a provocat iritarea ciprioţilor turci.

Obiectivul negocierilor este de a se pune capăt divizării insulei Cipru, care de cîteva decenii constituie o sursă de tensiuni între Grecia şi Turcia, ambele membre ale NATO, şi afectează şansele Turciei de aderare la Uniunea Europeană.

Emisarul special al ONU pentru Cipru, Espen Barth Eide, a dat asigurări că procesul de negocieri continuă.

Ciprul, care numără un milion de locuitori, este divizat după ce armata turcă a invadat în 1974 partea de nord a insulei, ca reacţie la o lovitură de stat ce a vizat alipirea ţării la Grecia.

 

 

 

/Editor M.Cucu/

img17001459

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!