ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Franţa şi Germania au solicitat Comisiei Europene revizuirea Codului Frontierelor Schengen

17:44 | 22.02.2017 Categorie: Externe

Berlin, 22 feb. /MOLDPRES/. Franţa şi Germania au solicitat Comisiei Europene (CE), într-o scrisoare comună, să revizuiască Codul Frontierelor Schengen astfel încît să ţină cont mai bine de ameninţarea teroristă, relatează site-ul cotidianului Le Figaro, citat de Mediafax și MOLDPRES.

"Persistenţa ameninţării teroriste şi eficacitatea controalelor actuale la frontierele interne demonstrează necesitatea revizuirii Codului Frontierelor Schengen (...) în caz de ameninţare gravă la adresa ordinii publice sau la adresa securităţii interne", au scris ministrul german de Interne, Thomas de Maizière, şi omologul său francez, Bruno Le Roux.

Scrisoarea, redactată la Berlin, este adresată în principal prim vice-preşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, şi colegilor săi însărcinaţi cu chestiunile ce ţin de migraţie şi de securitate, respectiv Dimitris Avramopoulos şi Julian King.

Cei doi miniştri doresc o restabilire a controalelor pe "durate superioare celor prevăzute în prezent" şi să se acţioneze astfel încît condiţiile de exercitare a controalelor în afara unei perioade restabilite să fie "relaxate".

Franţa a primit permisiunea de a restabili controalele la frontierele sale pînă la jumătatea lunii iulie pe fondul ameninţării teroriste persistente. La rîndul lor, autorităţile de la Berlin şi-au anunţat intenţia de a justifica în viitor controalele la frontiere, restabilite temporar în urma crizei migraţiei, prin ameninţarea teroristă.

Potrivit reglementărilor actuale, durata maximă pentru aplicarea controalelor pe fondul ameninţării teroriste este de doi ani.

Franţa şi Germania cer, de asemenea, Comisiei Europene să ia măsuri dincolo de proiectul actual european privind sistemul de intrare şi ieşire din UE şi să-i includă pe lista călătorilor monitorizaţi pe cetăţenii europeni şi pe cei din ţări terţe care efectuează un sejur lung.

Obiectivul este de a "identifica traseele şi filierele combatanţilor străini care pleacă să lupte în Irak şi în Siria".

Recent, Guvernul german a elaborat un proiect de lege care urmăreşte să permită autorităţilor să asculte telefoanele şi să verifice informaţiile de pe computerele solicitanţilor de azil în cazul în care există dubii în privinţa identităţii lor.

Potrivit textului proiectului de lege obţinut de agenţia de presă Reuters, oficialii Biroului Federal pentru Migrare şi Refugiaţi (BAMF) ar putea primi autorizaţia de a cerceta cu atenţie telefoanele, tabletele şi computerele solicitanţilor de azil. Conform oficialilor BAMF, mulţi solicitanţi de azil prezintă documente false în speranţa că li se va garanta dreptul de şedere.

(Editor L. Alcază)

img17001475

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!