ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Prevederile ce vizează micşorarea pragului de alcoolemie vor fi publicate în Monitorul Oficial

11:39 | 23.02.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 23 feb. /MOLDPRES/. Noile limite de stabilire a gradului minim și avansat de ebrietate alcoolică vor fi publicate mîine în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, informează MOLDPRES.

Potrivit modificărilor efectuate la Regulamentul privind modul de testare alcoolscopică și examinare medicală pentru stabilirea stării de ebrietate, pragul a fost redus la jumătate.

Pînă în prezent, șoferii care erau prinși băuți la volan, erau amendați pentru grad minim de ebrietate în cazul în care se constata o concentrație de alcool de pînă la 1,0 grame pe litru în sînge și 0,5 mg/l în aerul expirat.

În urma modificărilor, pentru gradul minim de ebrietate a fost stabilită o concentraţie de alcool de la 0,3 grame per litru pînă la 0,5 grame per litru în sînge sau de la 0,15 mg/l pînă la 0,3 mg/l în aerul expirat.

O stare avansată de ebrietate va fi considerată în cazul depăşirii concentraţiei de alcool de 0,5 g/l în sînge sau de 0,3 mg/l în aerul expirat.

Potrivit Notei informative a proiectului, micșorarea pragului este făcută în scopul „eficientizării procesului de eradicare a consumului de alcool și adoptării unui mod de viață sănătos”.

Conform datelor statistice, în nouă luni ale anului 2016 din cauza alcoolului s-au produs 115 accidente rutiere, în care au murit aproximativ 30 de oameni, iar 145 s-au ales cu diferite traumatisme.

(Reporter A. Plitoc, editor M. Jantovan)

img17001488

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!