ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Regulamentul de construcție a fîntînilor și izvoarelor va fi publicat în Monitorul Oficial

14:11 | 23.02.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 23 feb. /MOLDPRES/. Regulamentul de construcție și amplasare a sistemelor mici de alimentare cu apă potabilă va fi publicat mîine, 24 februarie, în Monitorul Oficial, relatează MOLDPRES.

Documentul stabilește cerințele de sănătate publică față de calitatea apei, alegerea locului de construcție, amenajarea și exploatarea instalațiilor de captare, acumulare și distribuire a apei, precum și a teritoriului aferent. De asemenea, proiectarea fîntînilor de alimentare cu apă potabilă va fi efectuată de către instituțiile de proiectare licențiate, în baza certificatului de urbanism, emis de Direcția de arhitectură teritorială.

Regulamentul are ca scop legiferarea asigurării alimentării cu apă potabilă a populației din localitățile mici, prevenirea și lichidarea poluării sistemelor centralizate de aprovizionare cu apă a populației. Cerințele se aplică doar sistemelor mici de alimentare cu apă potabilă, care deservesc comunități mai mici de două mii de persoane, nu și sistemelor publice ce depășesc această cifră.

Conform datelor Centrului Național de Sănătate Publică, circa 80% a apei din fîntînile din țară nu corespund normelor sanitare, conţinînd o cantitate sporită de fluor, sulfaţi, sulfură de hidrogen şi alte elemente chimice.

Tot mîine în Monitorul Oficial va fi publicat Regulamentul privind accesul publicului la informația de mediu.

(Reporter P. Beregoi, editor M. Jantovan)

img17001497

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!