ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cooperarea R. Moldova cu NATO a fost discutată de Premierul Pavel Filip cu Secretarul General Jens Stoltenberg

17:16 | 23.02.2017 Categorie: Oficial

Chişinău, 23 feb. /MOLDPRES/. Prim-ministrul Pavel Filip a avut astăzi o convorbire telefonică cu Secretarul General al Alianței Nord-Atlantice (NATO), Jens Stoltenberg, informează MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare şi protocol a Guvernului.

Oficialii au discutat despre inaugurarea Oficiului de Legătură NATO la Chișinău și măsurile ce urmează a fi întreprinse de autorități pentru a facilita acest proces. În context, Pavel Filip a menționat că Guvernul va acorda tot sprijinul necesar pentru  facilitarea procedurilor de acreditare a şefului şi personalului Oficiului, precum şi pentru buna funcţionare a acestuia.

La rîndul său, Jens Stoltenberg a menționat că în luna martie a.c. vor fi lansate procedurile de acreditare a şefului şi a personalului Oficiului, iar în luna iunie 2017 se preconizează deschiderea Oficiului de Legătură NATO.

În context, Premierul Pavel Filip l-a invitat pe Secretarul General al Alianței Nord-Atlantice să întreprindă o vizită în Republica Moldova, pentru a participa la deschiderea Oficiului de Legătură. De asemenea, în cadrul dialogului, şeful Cabinetului de miniștri a reiterat interesul Republicii Moldova pentru a consolida în continuare dialogul politic și cooperarea practică cu Alianța Nord-Atlantică în domeniile stabilite în Planul Individual de Acțiuni al Parteneriatului Republica Moldova – NATO (IPAP). Totodată, Pavel Filip a spus că principiul neutralității Republicii Moldova este deja prevăzut în IPAP, motiv pentru care nu este necesară semnarea unui acord separat pe această temă.

Un alt subiect discutat de oficiali a vizat reglementarea conflictului transnistrean. Prim-ministrul a exprimat recunoștință Alianţei Nord-Atlantice pentru sprijinul acordat Republicii Moldova în procesul de reglementare pașnică a conflictului transnistrean, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a R. Moldova, precum și pentru eforturile de retragere a forțelor armate ale Federației Ruse staționate ilegal pe teritoriul țării noastre.

Amintim că Acordul privind deschiderea Oficiului de Legătură NATO la Chișinău a fost semnat de Premierul Pavel Filip şi Secretarul General al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, pe 29 noiembrie 2016, la Bruxelles.

img17001501

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!