ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Letonia este prima țară care a ratificat acordul de liber schimb UE-Canada

19:12 | 23.02.2017 Categorie: Externe

Riga, 23 feb. /MOLDPRES/. Parlamentul leton a votat joi în favoarea tratatului de liber schimb dintre UE și Canada (CETA), Letonia devenind astfel prima țară ce ratifică acest acord, informează agenția EFE, citată de AGERPRES și MOLDPRES.

Aflat în vizită în capitala Letoniei, Riga, ministrul canadian al comerțului internațional, Francois-Philippe Champagne, a mulțumit acestei țări pentru impulsul dat prin votul de joi procesului de ratificare la nivel european și a dat asigurări că acest acord de liber schimb va fi în beneficiul tuturor statelor UE, deși există încă voci care contestă acest lucru.

La rîndul său, Ministerul de Externe leton a emis un comunicat în care menționează că acordul CETA 'va impulsiona comerțul dintre UE și Canada, va crea locuri de muncă, va stimula creșterea economică și va oferi noi oportunități de afaceri', garantînd totodată securitatea alimentară, protecția socială și normele de mediu, aceste ultime aspecte fiind cele mai criticate de adversarii acestui tratat.

Pentru a intra în vigoare, tratatul trebuie ratificat de parlamentele tuturor statelor UE, precum și de cel al Canadei. Organizații sociale, sindicale și ecologiste, precum și forțele politice care critică acordul CETA speră să îngreuneze intrarea sa în vigoare, continuîndu-și demersurile pe parcursul îndelungatului proces de ratificare în parlamentele naționale.

Tratatul CETA a fost semnat pe 30 octombrie la Bruxelles, după ce în urma unor negocieri dificile a fost depășit impasul provocat de respingerea acordului de către regiunea belgiană Valonia. Aceasta era nemulțumită de mai multe prevederi ale tratatului, în special cele referitoare la arbitrajul disputelor comerciale, protecția socială, efectele asupra agriculturii și industriei tradiționale sau protecția mediului.

Anterior acestor ultime negocieri, România și Bulgaria și-au ridicat obiecțiile cu privire la tratatul CETA, în urma acordului la care au ajuns cu Canada în chestiunea liberalizării regimului de vize. 

(Editor M. Jantovan)

img17001505

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!