ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Acordul între UE și Ucraina a obținut sprijinul Camerei Inferioare a Parlamentului olandez

09:11 | 24.02.2017 Categorie: Externe

Amsterdam, 24 feb. /MOLDPRES/.Prim-ministrul olandez Mark Rutte a reușit să obțină voturile necesare în Camera Inferioară a Parlamentului pentru ratificarea polemicului acord de asociere dintre Uniunea Europeană și Ucraina, după luni bune de dezbateri, însă va trebui să aștepte votul în Senat, care va avea loc după alegerile generale din 15 martie, transmite EFE, citată de AGERPRES şi MOLDPRES.

Joi a fost ultima zi de vot și ultima sesiune a Parlamentului olandez înainte de dizolvarea Camerei Inferioare, care dă startul campaniei electorale. Avînd Parlamentul de partea sa, Rutte trebuie să obțină sprijinul Senatului, care va vota abia după alegeri și cu guvernul care va rezulta în urma scrutinului de la jumătatea lunii martie.

Rutte a obținut sprijinul colegilor săi din Partidul Popular pentru libertate și Democrație (VVD), al laburiștilor din PvdA, al formațiunii Democrați 66 și ai Stîngii Verzi. În total, premierul olandez a obținut sprijinul a 89 de deputați, însă 55 au votat împotrivă.

În decembrie 2016, premierul olandez a obținut o declarație din partea partenerilor săi din UE în care se menționa că acordul de asociere cu Ucraina nu implică faptul că acest stat va primi statut de țară candidată la aderare la UE, nu va duce la nicio formă de cooperare obligatorie în apărare și nu le va permite cetățenilor ucraineni să lucreze în țări ale UE.

Aceste condiții au fost ultima soluție pentru Rutte pentru a obține sprijin parlamentar, fără a intra în conflict cu rezultatul referendumului organizat în aprilie 2016 la care 60% dintre cetățenii olandezi au respins ratificarea acordului dintre UE și Ucraina.

Olanda este singura țară din UE care nu a ratificat acordul de asociere dintre UE și Ucraina.

 

 

 

/Editor M.Cucu/

img17001511

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!