ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Planul de acţiuni privind implementarea Acordului de Asociere RM-UE va fi evaluat la sfîrşitul fiecărei sesiuni parlamentare

13:42 | 24.02.2017 Categorie: Politic

Chişinău, 24 feb. /MOLDPRES/. Planul legislativ anual al Parlamentului pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană pentru anul 2017 a fost adoptat astăzi în prima şedinţă din sesiunea de primăvară a Legislativului, informează MOLDPRES.

Potrivit autorilor proiectului, documentul reprezintă un plan de acţiuni care reies din angajamentele Republicii Moldova faţă de Uniunea Europeană şi are drept scop dezvoltarea şi reformarea sectoarelor justiţiei, educaţiei, sănătăţii, politicii externe ş.a.

Unul dintre autorii proiectului, speakerul Andrian Candu, a declarat că documentul este elaborat în baza programului de activitate al Guvernului. „Planul are drept scop armonizarea cadrului legal cu principiile, normele, standardele şi politicile UE. Acest document reprezintă un punct de pornire în activitatea Legislativului, iar periodic urmează să revenim la acesta pentru a evalua măsurile implementate şi cele care urmează a fi îndeplinite”, a afirmat Andrian Candu.

De cealaltă parte, reprezentanţii opoziţiei parlamentare au criticat documentul, precizînd că acesta este adoptat în grabă. „Am spus de mai multe ori că vom susţine toate actele ce au drept scop integrarea R. Moldova în UE, însă acest plan a fost elaborat în grabă, nefiind analizat în modul corespunzător. Este necesar să pătrundem în esenţa documentului, dar nu să-l adoptăm doar în mod formal”, a spus preşedintele fracţiunii liberal-democraţilor, Tudor Deliu.

La rîndul său, deputatul socialist, Vlad Bătrîncea, a specificat că documentul nu ar reprezenta interesele statului. „Avem multe planuri, însă mai puţine acţiuni. Constatăm, din nou, că proiectele se adoptă în grabă, de aceea nu vom vota acest document”, a menţionat Bătrîncea.

Liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, a specificat că „este necesar un control sporit din partea Legislativului în realizarea documentului, care va include mai multe audieri în cadrul comisiilor parlamentare”.

În urma dezbaterilor, proiectul a fost adoptat cu votul majorităţii deputaţilor. Totodată, s-a decis ca planul de acţiuni privind implementarea Acordului de Asociere RM-UE să fie evaluat la sfîrşitul fiecărei sesiuni parlamentare.

(Reporter A. Plitoc, editor A. Răileanu)