ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Festivalul „Zilele Creangă” a început la Chişinău

12:17 | 27.02.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 27 feb. /MOLDPRES/. Cea de-a VII-a ediţie a Festivalului „Zilele Creangă”, consacrată aniversării a 180-a de la nașterea marelui clasic al literaturii române, a fost deschisă astăzi la Catedrala "Sfînta Teodora de la Sihla" din Chişinău. Festivalul va continua pînă pe 4 martie la Iaşi, Tîrgu-Neamţ și Pipirig, România, informează MOLDPRES.

Programul a demarat astăzi cu un parastas de pomenire și o evocare a diaconului Ion Creangă la Catedrala Națională Română „Sfânta Teodora de la Sihla”, la care au participat Ambasadorul României în R. Moldova, Daniel Ioniţă, strănepoata scriitorului, Olguţa Creangă-Caia, scriitorii ieşeni Nicolae Busuioc, Constantin Parascan, Valentin Talpalaru ş.a.

În cadrul evenimentului au fost desemnaţi laureaţii concursului de inteligenţă şi creativitate „Nică Torcălău” şi „Miss Smărăndiţa”. În posesia acestor premii au intrat elevii Liceului Teoretic româno-francez „Gheorghe Asachi”, Marius Manolache şi Maria-Smaranda Cergă.

Tot astăzi, la Filiala de Carte Românească a Bibliotecii Naţionale pentru Copii „Ion Creangă” a avut loc concursul povestitorilor „Hai mai bine despre copilărie să povestim”, iar la Liceul Teoretic „Ion Creangă” -  Gala laureaţilor festivalului „Ion Creangă cu neamuri”.

Mîine, la ora 10.00, la Liceul de creativitate şi inventică „Prometeu-Prim” va fi inaugurată expoziţia „Creangă şi lumea personajelor sale”, după care va urma spectacolul „De drag de Ion Creangă”, prezentat de elevii instituţiei. În aceeaşi zi, la 11.30, la Institutul de Filologie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei va avea loc conferinţa ştiinţifică consacrată omagierii a 180 de ani de la naşterea povestitorului din Humuleşti, iar la 12.30, la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” – masa rotundă „Ion Creangă – scriitorul tuturor vîrstelor” şi expoziţia de carte „Cu pana sa şi tristă, şi glumeaţă”. Tot mîine, la 14.00, la Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă” va avea loc decernarea premiilor „Ion Creangă”.

Ion Creangă s-a născut la 1 martie 1837, în Humuleşti, România. Recunoscut datorită măiestriei basmelor, poveștilor și povestirilor sale, Ion Creangă este considerat a fi unul dintre clasicii literaturii române mai ales datorită operei sale autobiografice „Amintiri din copilărie”. S-a stins din viaţă pe data de 31 decembrie 1889, în casa sa din cartierul Țicău. Ion Creangă a fost înmormîntat la 2 ianuarie 1890 la cimitirul „Eternitatea” din Iași.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img17001579

img17001579

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!