ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Salvatorii şi autorităţile locale au lichidat consecinţele inundaţiilor de la Comrat

16:19 | 27.02.2017 Categorie: Regiuni

Chişinău, 27 feb. /MOLDPRES/. Comisia pentru situaţii excepţionale a UTA Gagauz-Yeri s-a întrunit astăzi în legătură cu scurgerea apei din lacul din apropierea oraşului Comrat în rîul Ialpug. Ca urmare a ruperii barajului acestui bazin acvatic, produsă duminică, a fost inundată o suprafaţă de circa 430 de hectare, inclusiv nouă gospodării casnice, informează MOLDPRES cu referire la Serviciul de presă al Executivului autonomiei.

La şedinţă au participat reprezentanţi ai Întreprinderii de Stat „Apele Moldovei” care gestionează lacul. „Rezervorul de la Comrat se află la balanţa acestei întreprinderi, fiind exploatată aproape 60 de ani. S-a stabilit că echipamentele hidrotehnice ale lacului nu erau funcţionale. Examinăm posibilitatea preulării bazinului acvatic în subordinea autorităţilor regiunii cu restabilirea ulterioară a acestuia”, se spune în comunicatul Executivului UTA Gagauz-Yeri.

Nivelul apei în lac a început să crească după ce pe parcursul a mai multor zile au fost înregistrate temperaturi pozitive, iar zăpada a început să se topească. Echipe de pompieri au ridicat diguri cu saci de nisip pentru protejarea gospodăriilor.

Conform datelor Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale (SPCSE), pînă la ora actuală la Comrat au fost întreprinse măsuri pentru prevenirea situațiilor de risc și lichidarea consecințelor inundaţiilor. „Pentru desfăşurarea lucrărilor operative au fost antrenaţi 25 de salvatori şi pompieri cu 12 unităţi de tehnică. La moment nivelul apei este în scădere”, a informat  SPCSE.

În acelaşi timp, autorităţile municipiului Comrat au dat asigurări că situaţia este sub control şi nu prezintă pericol pentru viaţa oamenilor, iar trei sinistraţi, casele cărora au fost mai puternic avariate, sînt cazaţi temporar într-un cămin din localitate.

(Reporter L. Grubîi, editor L. Alcază)

img17001588

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!