ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

GET Moldova: ”Intensificarea comerțului R. Moldova cu UE nu s-a desfășurat în detrimentul Federației Ruse”

16:07 | 01.03.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 1 mar. /MOLDPRES/. Intensificarea comerțului Republicii Moldova cu Uniunea Europeană nu s-a desfășurat în detrimentul Federației Ruse și a Uniunii Economice Eurasiatice /UEE/, constată grupul de economiști din cadrul German Economic Team în studiul prezentat astăzi specialiștilor din cadrul Ministerului Economiei, informează MOLDPRES.  

Potrivit experților germani, tendința de intensificare a comerțului cu UE a început cu mai mult de 10 ani în urmă, pînă la semnarea Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană (ZLSAC). Datele statistice demonstrează că, începînd cu 2004, exporturile moldovenești către UE au crescut anual în medie cu peste 10 la sută, iar după semnarea acordului, Uniunea Europeană a devenit principalul partener comercial al țării noastre.

Ultimele date ale Biroului Național de Statistică arată că în anul 2016 exporturile de mărfuri moldovenești pe piața UE s-au ridicat la 1 miliard 332,4 milioane de dolari SUA, după o creștere pe parcursul anului cu 9,4 la sută. Ponderea Uniunii Europene în livrările de mărfuri pe piețele externe de către Republica Moldova s-a cifrat la 65,1 la sută, față de 61,9 la sută, în anul precedent.

”Intensificarea comerțului cu UE nu se bazează pe decizii politice ”artificiale”, dar pe rezultatele deciziilor companiilor și consumatorilor autohtoni”, menționează experții GET.

”Analiza noastră demonstrează în mod clar că ZLSAC a fost și constituie să fie benefic pentru economia Republicii Moldova. Dar este justificată și încercarea de a îmbunătăți relațiile comerciale cu Rusia, însă nu e deloc necesar ca aceasta să se întîmple cu riscul de a înrăutăți relațiile comerciale cu Uniunea Europeană”, a spus Ricardo Giucci, conducătorul GET Moldova.

În opinia lui Woldemar Walter, economist și unul din autorii analizei, ”nu este necesar de a alege între comerțul liber cu Rusia sau UE, deoarece ZLSAC este pe deplin compatibil cu acordul de liber schimb existent cu Federația Rusă. Moldova ar trebui să aibă drept obiectiv asigurarea comerțului liber cu ambele părți”. Potrivit experților, îmbunătățirea relațiilor comerciale cu estul trebuie să constituie un obiectiv legitim al autorităților de la Chișinău, deoarece piața UEE reprezintă 17 la sută din exporturile totale ale Republicii Moldova.

Autorii studiului mai notează că punerea sub semnul întrebării a ZLSAC de către reprezentanții oficiali, slăbește efectul Acordului și are un impact economic negativ asupra țării. Mai mult, în aceste condiții potențialii investitori, interesați să producă în Moldova și să exporte în UE, ar putea să amîne sau chiar să anuleze deciziile de implementare a proiectelor în economia națională.

Din 2010, echipa economică germană în Moldova (GET Moldova) susține Guvernul Republicii Moldova în domeniul stabilizării dezvoltării economice și modelării proceselor necesare pentru reformele economice. GET Moldova constituie o parte a proiectului „Consultanță guvernamentală la nivel înalt în numele Ministerului Federal al Economiei și Energiei“, care de asemenea include Ucraina, Belarus și Georgia.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

img17001653

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!