ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Militarii căzuți în conflictul armat de pe Nistru au fost comemorați la Chişinău

12:00 | 02.03.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 2 mar. /MOLDPRES/. Un miting solemn consacrat eroilor căzuți în acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova a fost organizat astăzi la Chişinău, informează MOLDPRES.

Cu acest prilej, mai mulți oficiali, veterani, alte persoane au depus în această dimineaţă flori la Complexul Memorial „Eternitate”, în memoria militarilor care au murit în conflictul armat de pe Nistru.

În cadrul mitingului, fostul preşedinte al R. Moldova, Mircea Snegur, a menţionat că 25 de ani în urmă a fost pusă în pericol independenţa proaspăt obţinută a ţării. „Dumneavoastră, dragi veterani, aţi fost acei care v-aţi ridicat în apărarea independenţei. În aceste condiţii grele aţi dat dovadă de eroism. Azi îi onorăm cu tristeţe pe camarazii noştri căzuţi pe cîmpul de luptă şi le sîntem recunoscători pentru eroismul acestora”, a spus Mircea Snegur.

„Astăzi îi comemorăm pe cei care şi-au dat viaţa pentru independenţa ţării. Ne-au dat o lecţie de apărare a patriei. Întreaga ţară se mîndreşte cu aceşti eroi, deoarece  au fost reper pentru ţară”, a specificat viceministrul Apărării, Gheorghe Galbura.

La rîndul său, ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, a afirmat că pentru R. Moldova data de 2 martie este o filă importantă în istoria ţării. „Datorită celor care nu sînt cu noi, astăzi avem un drapel, o stemă, un imn, o entitate şi un nume”, a spus Alexandru Jizdan.

În această zi, acum 25 de ani, a început conflictul armat de pe Nistru, care a durat patru luni. Acordul de încetare a focului a fost semnat la 21 iulie 1992, ulterior, au fost începute negocierile politice pentru reglementarea diferendului transnistrean.

Potrivit Ministerului Apărării, în conflictul armat de pe Nistru din 1991-1992 au participat peste 30 mii de persoane. 300 de militari şi civili au murit, iar alţi 3 500 au fost răniţi.

(Reporter A. Plitoc, editor M. Jantovan)

img17001694

img17001694

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!