ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Moțiunea simplă împotriva ministrului Sănătăţii a fost respinsă de Parlament

17:48 | 02.03.2017 Categorie: Politic

Chişinău, 2 mar. /MOLDPRES/. Majoritatea parlamentară a respins astăzi moțiunea simplă inițiată de deputații socialiști împotriva ministrului Sănătăţii, Ruxanda Glavan, informează MOLDPRES.

Potrivit autorilor moţiunii, ministrul Sănătății s-ar face vinovat de majorarea prețurilor la serviciile medicale, fapt ce a generat mai multe nemulțumiri în societate.

În timpul prezentării raportului, ministrul Sănătăţii a menţionat că noile tarife nu vor afecta cetățenii care dețin poliță de asigurare medicală obligatorie (86 % din populația țării), ci doar persoanele, care nu o au. „Acest lucru s-a făcut pentru a motiva cetățenii neasigurați medical să-și cumpere polițele, dar și din considerentul că tarifele la serviciile medicale se ajustează o dată la doi ani. Ultima dată prețurile au fost revizuite în anul 2011”, a spus Glavan.

Oficialul a specificat că modificarea a fost efectuată în urma sesizării din partea medicilor şi instituţiilor medicale. „Tarifele joase pentru pacienţi generează cheltuieli duble sau triple pentru instituţiile medicale. Totuşi, trebuie să fim conştienţi că costurile mici nu garantează servicii medicale de calitate”, a spus Glavan.

În acest sens, deputaţii socialişti au afirmat că „în urma majorărilor, persoanele social vulnerabile nu vor avea acces la serviciile medicale contra plată, din cauza preţurilor majorate”.

În urma dezbaterilor, moţiunea simplă împotriva ministrului Sănătăţii nu a fost aprobată de plenul Parlamentului, neîntrunind numărul necesar de voturi.

(Reporter A. Plitoc, editor M. Jantovan)