ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O companie americană va efectua în R. Moldova lucrări de explorare a petrolului şi gazelor naturale

12:33 | 03.03.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 3 mar. /MOLDPRES/. O companie americană va efectua lucrări de explorare a petrolului şi gazelor naturale în centrul şi sudul ţării. Un document în acest sens a fost semnat astăzi de către Guvernul Republicii Moldova şi compania Frontera Resources, informează MOLDPRES.

Potrivit Prim-ministrului Pavel Filip, compania Frontera Resources este un investitor american de încredere, care a lucrat peste 20 de ani în estul Europei şi în Marea Neagră, în zona de exploatare a petrolului şi a gazelor. „Vedem o creştere a interesului investitorilor străini faţă de ţara noastră. Vom depune tot efortul şi în continuare pentru a creşte atractivitatea pentru aceştia, deoarece asta înseamnă că vor fi fondate întreprinderi, vor fi create locuri de muncă, achitate salarii şi colectate impozite. De aceea, salut venirea oficială a companiei Frontera Resources, întrucît ţara noastră are un mare potenţial, inclusiv energetic şi ne dorim o explorare mai bună a acestui domeniu în următorii ani, pentru a obţine o independenţă energetică, cu preţuri mai mici şi absenţa oricăror amestecuri geopolitice”, a declarat Pavel Filip.

La rîndul său, directorul-executiv al companiei Frontera Resources, Steve C. Nicandros, a mulţumit Guvernului R. Moldova pentru încrederea oferită. „Munca noastră constă în efectuarea lucrărilor de exploatare a petrolului şi a gazelor. Astfel, în următorii cinci ani ne vom ocupa de căutarea acestora, fiind gata să investim 6 mln de dolari în această perioadă, iar în cazul în care vom avea succes şi vom identifica resurse naturale vom investi în efectuarea lucrărilor aproximativ 50 mln de dolari. În cadrul întreprinderii vom angaja inițial circa 200–300 de persoane, ulterior numărul acestora va creşte”, a spus Steve C. Nicandros.

Prezent la eveniment, ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, a specificat că în perioada anilor ’50-’60 au fost realizate astfel de cercetări, care au demonstrat, la acea etapă, că există rezerve de petrol în ţara noastră. „Totodată, există cercetări mai extinse care includ şi R. Moldova, mă refer la zona Mării Negre, Ucraina şi România, de aceea există premize clare în sensul depistării rezervelor consistente de gaze naturale şi petrol. Potrivit legislaţiei naţionale, o companie care caută resurse naturale și le găsește, are dreptul ulterior să le extragă. În această situaţie, cel mai mult are de cîştigat R. Moldova, în special din perspectiva securităţii energetice”, a afirmat Munteanu.

Lucrările de explorare vor avea loc pe aproximativ 1/3 din teritoriul R. Moldova, începînd cu localitatea Ungheni şi pînă la Basarabeasca.

(Reporter A. Plitoc, editor A. Răileanu)

img17001723

img17001723

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!