ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Fostul guvernator al BNM a fost reținut și plasat în arest pentru 15 zile

10:06 | 04.03.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 4 mar. /MOLDPRES/. Fostul guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, Leonid Talmaci, a fost reținut de procurorii Anticorupție și plasat în arest pentru 15 zile, potrivit deciziei din 3 martie a Judecătoriei Buiucani. Leonid Talmaci este acuzat de apartenență la un grup criminal organizat, specializat în escrocherii în proporții deosebit de mari, cauzarea de daune materiale prin înşelăciune sau abuz de încredere şi abuz în serviciu, informează MOLDPRES.

Potrivit informațiilor Procuraturii Anticorupție, este vorba de o grupare criminală care ar fi cauzat prejudicii de peste 15 milioane de lei Biroului Naţional al Asigurătorilor de Autovehicule. Banii ar fi fost sustrași de pe conturile Moldova Agroindbank şi Moldindconbank ale Biroului Naţional al Asigurătorilor de Autovehicule.

Leonid Talmaci este învinuit de infracțiuni, ”pentru care riscă o pedeapsă cu închisoare de pînă la 15 ani”, se spune în mandatul de arestare, eliberat de Judecătoria Buiucani. ”Acesta este acuzat de aceea că, în cadrul urmăririi penale s-a stabilit, că un grup de persoane”, care ”s-au organizat pentru a comite una sau mai multe infracțiuni (grup criminal organizat), urmărind un scop comun, de însușire în proporții deosebit de mari a bunurilor Asociației Obștești ”Biroului Naţional al Asigurătorilor de Autovehicule”, se mai spune în document.

Reprezentanții Președinției se arată nedumeriți de reținerea fostului guvernator BNM, Leonid Talmaci, și își arată speranța că la baza acestei rețineri ar sta o eroare. „Sîntem foarte îngrijorați de această reținere. Dl Leonid Talmaci este o personalitate importantă pentru Republica Moldova, apreciată înalt pe interior și exterior, persoană care a stat la baza formării sistemului bancar”, scrie pe un site de socializare purtătorul de cuvînt al Președinției, Ion Ceban. 

„De ieri este (Leonid Talmaci – n.r.) și membru al Consiliului economic de pe lingă președinte. Deja ne documentăm. Sperăm că este o eroare și în timpul cel mai apropiat situația se va clarifica”, adaugă Ceban.

Leonid Talmaci a exercitat funcția de guvernator al BNM din anul 1999 pînă în 2009. În 2012, în timpul crizei politice de la Chișinău, Leonid Talmaci a fost propus la funcția de președinte al țării de către Partidul Comuniștilor. Din 2013 pînă în 2015 a fost președinte al Asociației Băncilor din Moldova. Pe 20 ianuarie 2015 Leonid Talmaci a fost numit în funcția de președinte al Comitetului de conducere al Moldindconbank. După introducerea supravegherii speciale de către BNM la Moldindconbank, a fost numit un administrator de către banca centrală.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)

img17001748

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!