ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Experţii ANSA au efectuat în 2016 circa 90 de mii de inspecţii a loturilor de marfă exportate

13:38 | 06.03.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 6 mar. /MOLDPRES/. Experţii Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) au efectuat pe parcursul anului trecut circa 90 de mii de inspecţii a loturilor de marfă, inclusiv cu prelevarea probelor de testare în condiţii de laborator şi eliberarea ulterioară a certificatelor fitosanitare pentru export. Anunţul a fost făcut astăzi de către directorul ANSA, Gheorghe Gaberi, în cadrul unei conferinţe de presă în care a fost prezentat raportul de activitate al ANSA pentru anul 2016, informează MOLDPRES.

Potrivit directorului ANSA, în 2016, producătorii agricoli au înregistrat un spor semnificativ la mai multe grupuri de produse vegetale, precum şi o creştere a volumului produselor exportate, care sînt monitorizate şi certificate de ANSA. „Volumul exportului atît pe piaţa UE, cît şi pe piaţa din Est a crescut cu 43%. Important este că pe parcursul anului trecut nu a fost identificată  nici o încălcare a normelor fitosanitare din ţările de destinaţie. Totodată, la capitolul importuri, sper că anul acesta va fi posibilă trecerea integrală la inspectarea mărfurilor agroalimentare la punctele de intrare în ţară, inclusiv cu prelevarea probelor şi testarea lor în condiţii de laborator. Am dat în exploatare trei astfel de puncte, iar altul, aflat la vama Leuşeni, se află în proces de construcţie. Aceste puncte vor permite un control riguros şi absolut necesar al mărfurilor”, a menţionat Gaberi.

Directorul ANSA a mai specificat că anul trecut au fost procurate mai multe echipamente necesare, vaccinuri şi produse biologice pentru asigurarea activităţii de laborator şi realizarea planurilor de imunizare a animalelor şi a păsărilor. „Am intrat în anul 2017 avînd tot necesarul în stocuri. Acest lucru este extrem de important în cazul în care ţara noastră se află în epicentrul unor focare de boli deosebit de periculoase. În domeniul fitosanitar s-a reuşit revenirea la o situaţie transparentă, iar în prezent este implementat un sistem informaţional, care va permite facilitarea procesului de obţinere a actelor pentru export”, a spus Gaberi.

Gheorghe Gaberi a mai specificat că unul dintre principalele obiective pentru timpul apropiat este ameliorarea situaţiei în sistemul de alimentare a copiilor din instituţiile de învăţămînt.

(Reporter A. Plitoc, editor L. Alcază)

img17001780

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!