ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Companiile vinicole admise pe piața rusă vor putea începe exporturile după obținerea certificatelor ruseşti de calitate

14:10 | 06.03.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 6 mar. /MOLDPRES/. Cele cinci companii vinicole din Republica Moldova care au obţinut dreptul de a relua exportul pe piaţa Federaţiei Ruse, vor putea începe livrările după ce vor primi certificatele ruseşti de calitate și vor prezenta problemele de vinuri pe care doresc să le exporte pe piața rusă. Ministrul Agriculturii, Eduard Grama, a declarat că urmează procedurile ce trebuie să le treacă întreprinderile respective, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, ministrul Grama a menționat că ”termenele exacte de reluare efectivă a exportului de produse vitivinicole nu pot fi estimate la moment. În urma vizitei de inspecție a reprezentanților Rospotrebnadzor cele cinci companii au primit dreptul de a prezenta pachetul de documente pentru procedura de obținere a permisiunii de comercializare a producției vitivinicole pe teritoriul Federației Ruse”.

Inspecția rusă Rospotrebnadzor a anunțat, pe 3 martie, că cinci companii vinicole din Republica Moldova au obţinut dreptul de a relua exportul pe piaţa Federaţiei Ruse. Alți doi producători îşi vor putea mări gama de produse pe care le livrează în prezent. Decizia a fost luată de către conducerea Serviciului federal rus în urma inspectării de către experții ruși a 13 companii vinicole din Republica Moldova la mijlocul lunii februarie.

Potrivit unui comunicat plasat pe pagina oficială a Rospotrebnadzor, a fost acceptată prezentarea probelor pentru obținerea permiselor pentru produsele livrate spre Federația Rusă de către companiile Cricova, Chateau Vartely, CASTEL MIMI, Moldiugvin și Lion-Gri. Totodată, companiilor KVINT și KAZAYAK-VIN, care deja au obținut dreptul de livrare a produselor vinicole în Federația Rusă, le-a fost permis să prezinte probele producției noi care anterior nu a fost exportată în Rusia.

Întrebat dacă ne putem aștepta la extinderea listei exportatorilor, Eduard Grama a spus că Ministerul Agriculturii este într-un contact permanent cu Rospotrebnadzor. ”Săptămîna trecută au fost expediate în adresa Rospotrebnadzor informații preliminare cu dosarele a altor 30 de întreprinderi care și-au exprimat interesul de a exporta producție vitivinicolă în Federația Rusă”, a adăugat ministrul.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, în prezent au dreptul de a exporta producție alcoolică pe piața rusă 11 companii, preponderent înregistrate în UTA Găgăuzia.

Ultimele restricţii asupra vinurilor moldoveneşti au fost impuse în toamna anului 2013.  Ulterior, embargoul a fost anulat doar pentru cîteva companii din regiunea transnistreană. În urma instituirii embargoului din 2013, producătorii din ţara noastră au suportat pierderi de 20 de milioane de dolari şi s-au orientat spre alte pieţe de desfacere.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)

img17001785

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!