ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ambasada Turciei la Chişinău a prezentat un film despre ororile Holocaustului

08:45 | 07.03.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 7 mar. /MOLDPRES/. Ambasada Republicii Turcia în R. Moldova în parteneriat cu Centrul Cultural „Kedem”  a organizat ieri la Chişinău vizionarea filmul documentar "Pașaportul turcesc”, informează MOLDPRES.

Documentarul prezintă istoria diplomaţilor turci care au activat în ţările europene în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi care au reuşit să salveze un număr considerabil de evrei din lagărele de concentrare.

La eveniment au participat vicepreşedintele Parlamentului R. Moldova, Liliana Palihovici, şeful Delegaţiei Uniunii Europene, Pirkka Tapiola, reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Chişinău, alte persoane oficiale.

În alocuțiunea sa, Ambasadorul Turciei în R. Moldova, Hulusi Kılıç, a menţionat că, aşa cum se cunoaşte, „în cursul celui de-al Doilea Război Mondial, prietenii noștri evrei au fost uciși doar pentru faptul că au aparținut unei rase, religii și culturi concrete. Iar Ataturk a respins cererile lui Hitler de a deporta evreii din Turcia și i-a invitat în Turcia pe savanții, artiştii și academicienii evrei din Europa”.

Potrivit oficialului, în acea perioadă diplomații turci au oferit pașapoarte turcești la mii de evrei care urmau să piară în lagărele de concentrare și au facilitat trecerea lor în Turcia, salvîndu-le astfel viața.

„Filmul documentar „Pașaportul turcesc” relatează faptul cum turcii au fost alături de prietenii evrei și i-au protejat precum a fost și în timpul  deportărilor din Spania. La fel și prietenii evrei veniți atunci în Turcia au adus o contribuție importantă la crearea unei temelii solide a Republicii care în acea perioadă abia se forma. Turcia a fost și va rămîne un adăpost nu numai pentru evrei, ci pentru toți cei care suferă, precum a fost și în anii 1990 pentru kurzii din Irak și astăzi pentru sirieni”, a constatat Hulusi Kılıç.

Directorul Centrului Cultural Evreiesc „Kedem”, Stela Harmelina, a adus mulţumiri Ambasadei Turciei pentru invitaţia de a fi parteneri în cadrul acestui eveniment.  Ea a menţionat că este imposibil să uiţi eroismul  diplomaţilor turci, care în timpul războiului au salvat vieţile a peste 2000 de evrei. „De-a lungul anilor, turcii şi evreii au trăit în bună înţelegere şi stimă reciprocă”, a accentuat Stela Harmelina.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial au devenit victime ale Holocaustului circa șase milioane de evrei.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img17001800

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!