ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cîntăreaţa Valentina Cojocaru şi dirijorul Ion Dascăl au fost omagiaţi la Biblioteca Naţională

12:07 | 07.03.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 7 mar. /MOLDPRES/. Cunoscuta cîntăreaţă de muzică populară Valentina Cojocaru şi dirijorul Orchestrei de muzică populară „Mugurel”, Ion Dascăl, Artişti ai Poporului, au fost omagiaţi ieri în cadrul Salonului Muzical de la Biblioteca Naţională, la 70 şi, respectiv, 65 de ani de la naştere, informează MOLDPRES.

Alături de omagiaţi au fost directoarea Bibliotecii Naţionale, Elena Pintilei, compozitorul Constantin Rusnac, moderatorul Salonului Muzical, naiştii Vasile Iovu şi Cătălin  Dascăl, violonistul Marcel Dascăl, interpretele de muzică populară Silvia Goncear şi Rodica Buhnă.

Compozitorul Constantin Rusnac a menţionat că cei doi artişti au înscris cîte o pagină de aur în cultura muzicală de la noi.

 „Valentina Cojocaru ne-a cîntat şi ne-a încîntat decenii la rînd cu zestrea folclorică pe care a adunat-o,  iar Ion Dascăl,  fiind student în anul I la Colegiul de muzică „Ştefan Neaga”, conducea orchestra de muzică populară  de la Şcoala-internat  nr. 1, la anul II - orchestra de muzică populară „Mărţişor” de la Casa Tineretului din Chişinău, iar la anul III a fost angajat ca solist-instrumentist (acordeonist) în Orchestra de muzică populară „Fluieraş”, condusă de regretatul  dirijor şi violonist Serghei Lunchevici”, a afirmat Constantin Rusnac.

Potrivit sursei citate, ambii au colaborat în cadrul orchestrelor de muzică populară „Folclor” şi „Mugurel”, iar Ion Dascăl a scris pentru Valentina Cojocarul cîntecul „Are mama doi feciori”, pe versurile poetului Grigore Vieru, piesă care a devenit în scurt timp şlagăr.

Naistul Vasile Iovu, Artist al Poporului, a subliniat că Valentina Cojocaru şi Ion Dascăl sînt două legende ale muzicii populare de la noi. „Vocea Valentinei Cojocaru sună minunat, iar Ion Dascăl este un acompaniator şi un dirijor excepţional”, a  accentuat Vasile Iovu.

Valentina Cojocaru s-a născut la 20 februarie 1947 în satul Ciuciulea, judeţul Bălţi, astăzi raionul Glodeni. A cîntat ca solistă în Orchestra de muzică populară „Ciobănaş” din Călăraşi, în Ansamblul de tineret al Filarmonicii din Chişinău, în orchestrele de muzică populară „Mugurel”, „Folclor” şi „Lăutarii” . A înregistrat la radio peste 200 de cîntece populare: „Tot am zis noroc, noroc”, „Văzui tinereţea mea”, „Mi-a tot zis mama şi tata”, ş.a., balada „Mioriţa” în aranjament modern de Tudor Chiriac.

Ion Dascăl  s-a născut la 2 februarie 1952 în satul Pelinia, raionul Rîşcani, astăzi raionul Drochia, într-o familie de lăutari. A fost dirijor al Orchestrei „Ciocîrlia” de la Palatul Sindicatelor din Chişinău, al Orchestrei „Lăutarul” din Bălţi, apoi dirijor al Orchestrei de muzică populare „Folclor” a Radioteleviziunii din Chişinău. Din 1987  este dirijor al Orchestrei de muzică populară „Mugurel”, care a susţinut circa 1000 de concerte în localitățile Moldovei şi a înregistrat zeci de CD-uri cu interpreţi din R. Moldova şi România.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img17001806

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!