ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

„Moldsilva” a elaborat un plan de prevenire a incendiilor în pădurile din ţară

12:56 | 07.03.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 7 mar. /MOLDPRES/.  Agenţia „Moldsilva” a emis astăzi un ordin care prevede un şir de măsuri noi de prevenire a izbucnirii şi răspîndirii incendiilor în spaţiul forestier naţional. Acestea au devenit necesare odată cu încălzirea vremii, cînd pădurile pot fi afectate de foc, intenţionat, din neglijenţă  sau din cauza secetei, comunică MOLDPRES.

Conform ordinului, în toate întreprinderile silvice din ţară vor fi aprobate planuri de patrulare şi pază permanentă, iar pentru aceasta va fi suplimentat numărul de angajaţi. Totodată, „vor fi create şi întreţinute fîşii mineralizate, construite şi reparate drumurile de însemnătate antiincendiară, instruite echipe de pompieri silvici etc.”

Potrivit specialiştilor „Moldsilva”, mare parte din incendiile înregistrate în fondul forestier de pe teritoriul R. Moldova este provocată intenționat sau din neatenție. În această ordine de idei, conducerea instituţiei avertizează că “în conformitate cu art. 84 al Codului Silvic sînt considerate contravenţii nimicirea şi vătămarea pădurilor ca  rezultat  al  incendierii sau folosirii neglijente a focului, precum şi încălcarea  regulilor  de  apărare  împotriva  incendiilor  şi regulilor sanitare în pădure”.  Persoanele fizice şi juridice care se fac vinovate de aceste încălcări sînt trase la răspundere.

Contactată de MOLDPRES, Viorica Caciuc, responsabilă la Serviciul de presă al Agenţiei “Moldsilva”, a informat că în anul 2016 în spaţiul forestier naţional au fost înregistrate 83 de cazuri de incendii ce au afectat o suprafaţă de 173 de hectare de pădure. Prejudiciul cauzat de incendii în anul trecut s-a estimat la aproape două sute de mii de lei. Cel mai mult au avut de suferit în urma focului păduri din sudul ţării.

(Reporter L. Grubîi, editor M. Jantovan)

img17001809

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!