ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

România va intensifica controalele la frontiera cu R. Moldova pentru a preîntîmpina introducerea cărnii de porc contaminate

10:16 | 09.03.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 9 mar. /MOLDPRES/. România va intensifica controalele la punctele de intrare de la frontiera cu Republica Moldova și cu Ucraina pentru a preîntîmpina introducerea virusului cu produse din carne de porc contaminată din aceste țări. Printr-o Ordonanță de Urgență, aprobată miercuri, Executivul de la București a stabilit măsuri pentru prevenirea și detectarea imediată a pestei porcine africane, în vederea supravegherii pasive atît la porcii domestici, cît și la mistreți, informează MOLDPRES.

Aceste măsuri au fost luate în regim de urgență pentru a preveni situații generate de evoluţia unor boli majore cu evoluţie epizootică ori chiar panzootică la animale de natură să perturbe sănătatea umană şi animală şi să afecteze activităţile de comerţ intracomunitar şi de export ale României.

În situația confirmării oficiale de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor din România a unui focar de pestă porcină africană sau a unui focar de altă boală infecţioasă pe teritoriul unui stat vecin, se permite vînarea organizată a animalelor sălbatice pe adîncimea de 500 metri de la fîşia de protecţie a frontierei de stat către interior, cu avizul prealabil al sectorului de poliție de frontieră. În situaţii de excepţie, la propunerea autorităţii publice centrale care răspunde de protecţia mediului și Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, se aprobă prin ordin restrîngerea sau extinderea perioadei de vînătoare la unele specii de interes cinegetic.

Prin aceste precizări se simplifică procedurile administrative, astfel încît, în situaţia confirmării oficiale a unui focar de pestă porcină africană sau a unui focar de altă boală infecţioasă pe teritoriul unui stat vecin, să se acţioneze în regim de urgenţă la vînarea organizată a animalelor sălbatice.

La sfîrșitul lunii septembrie 2016, au fost depistate două focare de pestă porcină  în satele Moşana şi Cernoleuca din R. Moldova. Zece porci au pierit după ce au contactat virusul. Controlul efectuat la sfîrșitul lunii noiembrie de către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a arătat că instituțiile abilitate au întreprins măsurile de rigoare pentru a stopa răspîndirea maladiei. După expirarea termenului prescris conform metodologiei de luptă cu pesta porcină, n-au fost înregistrate alte cazuri de îmbolnăvire a animalelor. În ultimul raport privind situația epizootică în Republica Moldova, făcut public la sfîrșitul lunii februarie, s-a constatat că pe teritoriul ei ”nu s-au înregistrat cazuri de boli infecțioase”.

(Reporter V. Bercu, editor M. Jantovan)

img17001842

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!