ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

UE va oferi R. Moldova 1,1 mln euro pentru consolidarea Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale

13:17 | 09.03.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 9 mar. /MOLDPRES/.  Uniunea Europeană va oferi Republicii Moldova 1,1 milioane de euro în calitate de asistenţă pentru consolidarea Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) a R. Moldova ca agenție de reglementare în domeniul medicamentelor, dispozitivelor medicale și activității farmaceutice, informează MOLDPRES.

Directorul AMDM, Vladislav Zara, a menţionat astăzi, la conferința de lansare a proiectului respectiv, că în cadrul acestuia o echipă formată din 47 de experți din Lituania şi Polonia va acorda asistență AMDM pentru dezvoltarea abilităților practice în domeniul reglementării și supravegherii pieței farmaceutice și dispozitivelor medicale, în conformitate cu cerințele UE. „Grație implementării acestui proiect, AMDM își va consolida activitatea în materie de studii clinice, vigilență, înregistrarea medicamentelor și dispozitivelor medicale, distribuirea acestora, precum și în domeniul autorizării activității farmaceutice. Totodată, proiectul prevede consolidarea şi racordarea cadrului de reglementare în domeniul medicamentelor şi dispozitivelor medicale, precum şi pregătirea AMDM pentru aderarea la Comunitatea Agenţiilor de Reglementare în calitate de partener cu drepturi egale”, a afirmat Vladislav Zara.

Viceministrul Sănătăţii, Liliana Iaşan, a specificat că proiectul Twinning va permite AMDM să-şi îmbunătăţească rolul de protejare a sănătăţii publice prin garantarea respectării standardelor europene în punerea medicamentelor pe piaţă. „În implementarea acestui proiect vom ţine cont de calitate, siguranţă şi transparenţă în reglementarea producţiei, distribuţiei şi utilizarea medicamentelor. Astfel, AMDM va beneficia de expertiza şi experienţa ţărilor vecine, pentru a reuşi rezolvarea a cel puţin o parte din problemele existente în sistemul de sănătate”, a remarcat Liliana Iaşan.

La rîndul său, șeful Delegației UE în R. Moldova, Pirkka Tapiola, a menționat că respectarea dreptului de a fi sănătos reprezintă una dintre valorile fundamentale ale UE. „R. Moldova cooperează cu UE și beneficiază de programe în domeniul asigurării sănătății. Deci, avem o experiență în acest sens, iar proiectul lansat astăzi ar putea ajuta R. Moldova să aibă un nou management în sistemul medical”, a precizat Pirkka Tapiola.

Proiectul Twinning urmează să fie implementat în decursul a doi ani.

(Reporter A. Plitoc, editor M. Jantovan)

img17001852

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!