ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Germania vrea ca Europa să facă un pas mai mare spre dezarmare

14:40 | 09.03.2017 Categorie: Externe

Moscova, 9 mar. /MOLDPRES/. Ministrul de externe german Sigmar Gabriel, aflat joi în vizită la Moscova, a cerut ca puterile europene să facă paşi concreţi în direcţia dezarmării după ani de zile de tensiuni sporite în legătură cu conflictul din Ucraina, relatează agenţia DPA, citată de AGERPRES şi MOLDPRES.

''Sîntem preocupaţi în legătură cu faptul că intrăm într-o nouă cursă a înarmărilor'', i-a declarat Sigmar Gabriel omologului său rus, Serghei Lavrov, la începutul convorbirilor lor în capitala rusă.

NATO, din care face parte Germania, a desfăşurat circa 4.000 de militari în flancul său estic în statele baltice şi în Polonia ca reacţie la tensiunile cu Rusia în legătură cu Ucraina.

Între timp, Rusia a transferat zeci de mii de militari către regiunile de la graniţa sa de vest.

În cursul unei vizite întreprinse miercuri în Polonia, Gabriel a sugerat că înarmarea NATO este justificată avînd în vedere întăririle Rusiei. ''Dacă ne uităm la armamentul enorm care se află în opoziţie, atunci cred că nu pot spune că NATO sau Occidentul a lansat o cursă a înarmării'', afirma Gabriel.

Înainte de sosirea sa la Moscova, Gabriel a cerut Consiliului NATO-Rusia să-şi reia reuniunile periodice, inclusiv pentru a discuta despre măsurile de evitare a riscului unei confruntări.

Săptămîna trecută, NATO şi Rusia au avut primele convorbiri la nivel înalt din ultimii trei ani: o conversaţie telefonică între şeful Statului major rus, Valeri Gherasimov, şi preşedintele Comitetului militar al NATO, generalul ceh Petr Pavel.

NATO şi-a suspendat legăturile cu Rusia în aprilie 2014, ca urmare a anexării de către Moscova a peninsulei ucrainene Crimeea, unde se află o mare bază a Flotei ruse de la Marea Neagră.

 

 

 

/Editor M.Cucu/

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!