ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova va avea un Registru vitivinicol

15:51 | 09.03.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 9 mar. /MOLDPRES/. Guvernul a aprobat astăzi hotărîrea ce prevede instituirea Registrului vitivinicol. De asemenea, a fost aprobat Regulamentul cu privire la modul de ținere a acestuia, informează MOLDPRES.

Potrivit documentului, Registrul vitivinicol este instituit de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și ținut de către Oficiul Național al Viei și Vinului. În Registru vor fi înscriși agenții economici, care desfășoară cel puțin una din activitățile de fabricare, stocare, comercializare cu ridicata a vinurilor, produselor obținute pe bază de must și de vin, producere și comercializare a strugurilor folosiți ca materie primă în vinificație.

Regulamentul privind modul de ținere a Registrului vitivinicol stabilește modalitatea de înregistrare a plantațiilor viticole, dar și a unităților vinicole și de evidență a acestora prin intermediul blocurilor de date respective.

Înregistrarea parcelelor viticole cu suprafața mai mare de 0,15 hectare și a tuturor vinăriilor în Registrul vitivinicol se va face cu titlu gratuit. Datele cu caracter public vor fi accesibile publicului larg cu statut gratuit.

Cheltuielile legate de crearea soft-ului pentru sistemul informațional automatizat pentru Registrul vitivinicol, ce urmează a fi instituit pînă în septembrie 2017, precum și pentru înregistrarea inițială a parcelelor viticole și a unităților vinicole vor fi suportate din finanțări nerambursabile oferite de Agenția de Dezvoltare din Cehia și Agenția de Dezvoltare din SUA. Cheltuielile sînt evaluate la circa 1 milion de dolari SUA,

(Reporter V. Bercu, editor M. Jantovan)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!