ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Academia de Ştiinţe a Moldovei a fost omagiat criticul literar Nicolae Bileţchi

18:05 | 09.03.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 9 mar. /MOLDPRES/. Institutul de Filologie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei a desfăşurat astăzi conferinţa ştiinţifică dedicată omagierii criticului şi istoricului literar Nicolae Bileţchi, la 80 de ani de la naştere, informează MOLDPRES.

În  alocuţiunea sa, profesorul universitar Alexandru Burlacu a menţionat că numele criticului şi istoricului literar  Nicolae Bileţchi se asociază cu studierea genului romanesc în literatura noastră, căruia i-a consacrat volumul „Romanul şi contemporaneitatea”. „Cărţile lui demonstrează că este  mereu preocupat de trecutul şi prezentul literar”, a constatat Alexandru Burlacu.

Directorul adjunct  al Institutului de Filologie Nina Corcinschi a subliniat că, deşi s-a format şi a activat în perioada sovietică, neprielnică scrisului,  Nicolae Bileţchi nu a încremenit în proiect -  a venit cu grile noi de interpretare, şi-a modernizat aparatul critic, elaborînd valoroase studii despre proza şi dramaturgia contemporană.  

Potrivit academicianului Mihai Cimpoi, în scrisul lui Nicolae Bileţchi este o sobrietate deosebită, iar preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu i-a dorit „să-şi păstreze caratele tinereţii în inimă şi caratele de argint în peniţă”.

Cuvinte de înaltă apreciere i-au adus omagiatului secretarul ştiinţific general al AŞM,  Aurelia Hanganu,  directorul Institutului de Filologie, Vasile Bahnaru, academicianul-coordonator Victor Ţvircun,  criticii literari Ion Ciocanu şi Vitalie Răileanu ş.a.  Lui Nicolae Bileţhci i-a fost conferită medalia „Nicolae Milescu Spătaru” a AŞM.

Nicolae Bileţchi  s-a născut la 12 martie  1937 în satul Oprişeni, Ucraina.  În 1959 a absolvit  Facultatea de Filologie Romano-Germanică a Universităţii  din Cernăuţi. Doctorand la Institutul de Literatură Universală „Maxim Gorki” din Moscova între 1964 și 1967, în 1987 a devenit doctor habilitat în filologie. Este cercetător științific principal la Institutul de Istorie și Teorie Literară al AŞM. În 1992 a fost ales membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei. A publicat peste 380 de studii şi articole, inclusiv două monografii. În 1996  a fost distins cu medalia „Meritul Civic” şi în 2007 – cu medalia „Dimitrie Cantemir” a AŞM.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img17001871

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!