ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Iranul a testat cu succes o rachetă în Golful Oman în plină tensiune cu SUA

10:00 | 10.03.2017 Categorie: Externe

Teheran, 10 mar. /MOLDPRES/.Gardienii Revoluției, armata de elită a regimului islamic, au testat "cu succes" o rachetă care a atins o țintă la 250 de kilometri în Golful Oman, a afirmat un responsabil militar iranian cu rang înalt, citat de agențiile Fars, Tasnim, AFP, AGERPRES şi MOLDPRES.

"Am testat în această săptămînă racheta Hormuz-2. Această rachetă a reușit să-și distrugă ținta situată la 250 de kilometri" în Golful Oman, a declarat generalul Amir-Ali Hadjizadeh, comandantul forței aerospațiale a Gardienilor Revoluției, citat de Tasnim.

Potrivit Fars și Tasnim, noua rachetă iraniană are o rază maximă de acțiune de 300 de kilometri.

Lansarea acestei rachete în regiunea Golfului Oman a avut loc în plină tensiune între Iran și Statele Unite ale Americii.

Miercuri, un alt responsabil al Marinei Gardienilor Revoluției a acuzat Statele Unite că încearcă să provoace "tensiuni" în Golful Persic după o serie de incidente săptămîna trecută.

"O navă a Marinei militare americane care traversa Strîmtoarea Ormuz și-a modificat cursul pentru a se apropia la 550 de metri de vase ale Gardienilor Revoluției într-o acțiune neprofesionistă", a declarat acest comandant naval, Mehdi Hashemi, citat de site-ul Gardiens Sepahnews.

"Acțiunile din ultimele zile ale Statelor Unite și Marii Britanii arată că au obiective nefaste, ilegitime și provocatoare (...) Nu doar că nu doresc stabilitatea și securitatea în Golful Persic și Strîmtoarea Ormuz, dar caută și creeze tensiuni și o criză", a adăugat el.

Pentagonul a criticat, marți, comportamentul "neprofesionist" al unor nave iraniene după incidentele de săptămîna trecută în regiunea Strîmtorii Ormuz.

Potrivit Pentagonului, o fregată iraniană s-a apropiat joia trecută "la mai puțin de 150 de metri" de o navă de război a Marinei americane, USNS Invincible.

Astfel de evenimente pot "cauza neînțelegeri și provocări accidentale", a declarat purtătorul de cuvînt al Pentagonului, Jeff Davis.

Sosirea la putere a lui Donald Trump a fost urmată de o creștere a tensiunii între Washington și Teheran.

 

 

/Editor M.Cucu/

 

img17001877

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!