ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Varsovia a blocat summitul Uniunii Europene, dupa ce Donald Tusk a fost reales sef al Consiliului European

09:30 | 10.03.2017 Categorie: Externe

Bruxelles, 10 mar. /MOLDPRES/.Varșovia a blocat joi adoptarea concluziilor summitului Uniunii Europene, după ce s-a opus fără succes realegerii polonezului Donald Tusk în funcția de președinte al Consiliului European, a anunțat premierul Beata Szydlo, estimînd că aceasta creează un "precedent periculos", scrie AFP, citată de AGERPRES şi MOLDPRES.

Donald Tusk, care conduce instanța ce îi reunește pe liderii celor 28 de țări ale Uniunii Europene, a fost reales joi după-amiază cu sprijinul a 27 dintre aceștia, pînă la sfîrșitul lui noiembrie 2019, în pofida opoziției țării sale natale.

"Nu voi accepta concluziile summitului, deci summitul nu va fi valid", a subliniat Beata Szydlo în cursul unei conferințe de presă, denunțînd un "precedent periculos".

Conflictul declanșat de premierul polonez nu pune sub semnul întrebării realegerea lui Donald Tusk, pentru că este vorba despre un act separat, votat cu majoritatea calificată.

În absența unui consens, declarația finală a summitului, pregătită de mai multe săptămîni și referitoare la subiecte ca piața forței de muncă, migrația, apărarea europeană sau creșterea economică, va putea fi publicată integral în numele președinției malteze a UE, potrivit premierului acestei țări, Joseph Muscat.

Polonia, al cărei guvern naționalist și conservator întreține relații tensionate cu Bruxelles-ul pe tema respectării statului de drept, a creat o situație inedită propunînd un candidat alternativ pentru președinția Consiliului European.

"Nominalizările trebuie să fie rodul unui consens și să fie acceptabile din punctul de vedere al țării natale. Dacă aceste principii nu sînt respectate, UE va fi și mai divizată", a avertizat Beata Szydlo.

Varșovia îl acuză pe Donald Tusk de lipsă de "imparțialitate"și de "neutralitate" și îi reproșează că s-a amestecat în dezbaterile de politică internă.

Ca reacție la realegerea lui Donald Tusk, ministrul polonez de externe, Witold Waszczykowski, a acuzat Uniunea Europeană că se supune "dictatului Berlinului".

 

 

/Editor M.Cucu/

img17001881

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!