ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

SUA vor reuni, la 22 martie, întreaga coaliție împotriva SI

10:30 | 10.03.2017 Categorie: Externe

Washington, 10 mar. /MOLDPRES/.Statele Unite ale Americii /SUA/ vor organiza la 22 martie a reuniune ministerială a celor 68 de țări ale coaliției împotriva grupării Stat Islamic (SI) pentru "a accelera eforturilor internaționale în vederea înfrîngerii" jihadiștilor din Irak și Siria, a anunțat joi diplomația americană, citată de AFP, AGERPRES şi MOLDPRES.

Noul secretar de stat american, Rex Tillerson, îi va primi pe omologii săi la Departamentul de Stat, la Washington, pentru cea mai importantă reuniune din decembrie 2014 a coaliției internaționale, înființată în septembrie același an de administrația Barack Obama.

"Chiar dacă persistă numeroase provocări, SI este blocat la Mosul (Irak) și din ce în ce mai izolat la Raqqa (Siria). Această reuniune ministerială este un moment crucial pentru a pune SI pe drumul înfrîngerii, în mod definitiv și ireversibil", a subliniat diplomația de la Washington într-un comunicat.

Miniștrii de externe și oficiali cu rang înalt din cele 68 de țări ale coaliției urmează să discute despre strategia "militară" a "combatanților teroriști străini", "finanțarea luptei împotriva terorismului" sau despre "stabilizarea zonelor eliberate".

Purtătorul de cuvînt al ministerului american de externe, Mark Toner, a dat asigurări în cursul unei conferințe telefonice că " înfrîngerea SI este prioritatea Departamentului de Stat în Orientul Mijlociu".

Rusia, deși prezentă militar în Siria, nu va participa la această reuniune a coaliției alcătuite din țări occidentale și arabe, a precizat Mark Toner.

 

 

/Editor M.Cucu/

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!