ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Președintele ceh, Milos Zeman, va candida pentru al doilea mandat în 2018

11:00 | 10.03.2017 Categorie: Externe

Praga, 10 mar. /MOLDPRES/.Președintele ceh, Milos Zeman, 72 de ani, un veteran al stîngii, prorus și ostil imigrației, a anunțat joi că va candida la începutul lui 2018 pentru un al doilea mandat de cinci ani, relatează AFP, preluată de AGERPRES şi MOLDPRES.

"Vă anunț că am decis să-mi prezint din nou candidatura la funcția de președinte al Republici Cehe", a declarat Milos Zeman, în cursul unei adunări a simpatizanților și colaboratorilor la Castelul din Praga, sediul președinției, la o zi după împlinirea a patru ani de la instalarea în funcție, la 8 martie 2013.

Declarîndu-se proeuropean în momentul alegerii sale, Milos Zeman afișează în prezent o netă orientare prorusă și prochineză și se arată sistematic ostil imigrației.

În opinia sa, primirea migranților ar crea un "amestec de cultură favorabil atacurilor teroriste".

În conflict permanent cu premierul social-democrat Bohuslav Sobotka, președintele Zeman își manifestă ostentativ simpatia pentru principalul adversar al șefului guvernului, influentul ministru de finanțe Andrej Babis — din partea mișcării ANO (centru)—, favorit al legislativelor prevăzute în octombrie.

Acțiunile lui Milos Zeman sînt apreciate mai ales de locuitorii de la sate și din micile orașe și contestate, chiar detestate, de mediile intelectuale din Praga și alte mari orașe.

În pofida criticilor, cota de încredere a președintelui ceh a urcat la 54% în februarie 2017, cu mult în fața celei a guvernului (37%), a Camerei Deputaților (26%) și Senatului (30%), potrivit unui sondaj al institutului oficial CVVM.

"În acest moment, nu este alt candidat care să-l poată învinge", a comentat politologul Josef Mlejnek.

Milos Zeman s-a născut la 28 septembrie 1944 la Kolin, în apropiere de Praga. După căderea comunismului în 1989, acest economist a format împreună cu predecesorii săi la președinție, Vaclav Havel și Vaclav Klaus, un trio care a marcat puternic evoluția politică a țării.

 

/Editor M.Cucu/

img17001885

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!