ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

ONU critică dur Turcia pentru încălcarea drepturilor omului

13:10 | 10.03.2017 Categorie: Externe

New York, 10 mar. /MOLDPRES/.Circa 2.000 de persoane au fost ucise şi cartiere întregi au fost distruse în sud-estul Turciei în 18 luni de operaţiuni de securitate ale guvernului caracterizate de distrugeri masive şi încălcări grave ale drepturilor omului, a anunţat vineri Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), relatează Reuters, citată de AGERPRES şi MOLDPRES.

Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului (UNHCR) a afirmat într-un raport, care acoperă perioada iulie 2015 - decembrie 2016, că un număr de pînă la 500.000 de persoane, majoritatea kurzi, au fost strămutate, în timp ce imagini din satelit arată "distrugeri la scară largă a cartierelor de locuinţe cu ajutorul armamentului greu".

Raportul ONU menţionează numeroase asasinate, dispariţii şi acte de tortură, precum şi alte încălcări ale drepturilor omului. Cele mai grave abuzuri au avut loc în timpul perioadelor de stare de asediu impuse timp de mai multe zile odată.

Anchetatorilor ONU nu li s-a acordat acces în zonă din partea autorităţilor turce şi pînă luna trecută ONU nu a primit niciun răspuns oficial la îngrijorările exprimate în legătură cu situaţia din zonă, se precizează în raport.

Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Zeid Ra'ad al Hussein, a declarat într-un comunicat publicat vineri că Turcia "a respins veridicitatea acuzaţiilor foarte grave" din raport.

Oficialul ONU s-a declarat extrem de îngrijorat de faptul că Turcia nu a lansat o investigaţie credibilă în legătură cu sutele de persoane ucise, adăugînd că o anchetă independentă este urgentă şi esenţială.

 

 

/Editor M.Cucu/

img17001893

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!