ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Bugetul de stat pe anul 2017 a fost rectificat

16:43 | 10.03.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 10 mar. /MOLDPRES/. Parlamentul a adoptat astăzi modificarea bugetului de stat pentru anul 2017 cu majorări în sumă de 385,9 milioane de lei a veniturilor și a cheltuielilor bugetului general consolidat. Banii urmează să fie obţinuţi din contul majorării taxei pentru folosirea drumurilor de către autovehiculele înmatriculate în Republica Moldova, informează MOLDPRES.

Cele mai importante rectificări vizează majorarea transferurilor de la bugetul de stat către bugetele locale și repartizarea către acestea a unei părți din fondul rutier. Astfel, alocațiile Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor au fost diminuate cu 350,3 milioane lei, suma urmînd să fie transferată autorităților publice locale de nivelul doi pentru administrarea drumurilor de interes raional. În același timp, transferurile către bugetele locale de nivelul întîi au fost majorate cu 385,9 mil. lei, ca urmare a excluderii din Legea privind finanțele publice locale a defalcărilor de la taxa pentru folosirea drumurilor de către autovehiculele înmatriculate în țară. Suma este prevăzută la veniturile bugetului de stat.

Documentul de rectificare a bugetului mai presupune și crearea unei rezerve de lichidități în mărime de 2 miliarde de lei. În esență, această rezervă nu implică costuri adiționale și este creată pentru a reduce eventualele riscuri generate de imprevizibilitatea pieței financiare interne și anume riscurile de refinanțare a datoriei de stat și pentru a îmbunătăți, per general, profilul datoriei sectorului public. Rezerva de lichidități însă nu va putea fi utilizată pentru finanțarea deficitului bugetar, fiind admise doar situații excepționale.

Rezerva de lichidități este utilizată în țări precum, România, Ungaria, Turcia. Crearea unei astfel de rezerve în R. Moldova a fost discutată cu partenerii de dezvoltare, în special cu Fondul Monetar Internaţional, și este privită drept instrument de fortificare a stabilității macro-bugetare.

(Reporter A. Plitoc, editor L. Alcază)

img17001909

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!