ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Francois Hollande vrea o Europă cu mai multe viteze, dar care să nu "închidă ușa" niciunui membru al UE

19:07 | 10.03.2017 Categorie: Externe

Paris, 10 mar. /MOLDPRES/. Președintele Franței, Francois Hollande, și-a reafirmat vineri susținerea pentru o Uniune Europeană cu mai multe viteze în care acele state ce doresc să avanseze "mai rapid" în integrarea lor să poată să o facă, fără însă ca acest lucru să însemne că se va "închide ușa" în fața vreunuia dintre partenerii comunitari, transmite agenția EFE, citată de AGERPRES și MOLDPRES.

"Nu este vorba despre excluderea cuiva", dar "nici nu putem accepta ca o țară, oricare ar fi ea, să-i poată împiedica pe ceilalți să avanseze mai rapid", a spus Hollande după încheierea Consiliului European.

El și-a prezentat viziunea asupra unei Uniuni Europene în care unele state să se poată asocia în formule de "cooperare consolidată" care să le permită să avanseze mai repede decît celelalte în politici precum securitatea, apărarea, sistemul social, armonizarea fiscală, cultura sau cercetarea, dar "fără să se piardă solidaritatea și coeziunea celor 27" de state membre.

Referindu-se la alegerile prezidențiale din țara sa, Hollande a spus că extrema dreaptă este o "amenințare" atît în Franța, cît și "în alte țări europene", motiv pentru care el susține o aprofundare a proiectului european în vederea contracarării "egoismelor naționale".

Președintele francez a admis totuși că UE are "puncte slabe" și se confruntă cu "dificultăți", dar a îndemnat ca blocul comunitar să arate în anii care vor urma că 'este unit' și că are 'valori'.

(Editor L. Alcază)

img17001917

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!